onsdag 3. februar 2010

Bruk stemmen deres på GF 2010!!!

Jeg har fremmet forslag til GF 2010. Håper dere enten bruker poststemmen deres, eller møter opp på Generalforsamlingen etter utstillingen på Kongsberg for å støtte dette forslaget.

Forslaget mitt er inspirert av Islandshundklubben.

Forslaget gjelder bare Finsk Lapphund, siden de 2 andre rasene står overfor andre utfordringer en FL. Jeg synes avlsreglene for FL bør endres fordi registreringstallene går til himmels. Man har sett hvordan det er gått med andre raser som er blitt populære på kort tid, mange oppdrettere blir for ukritisk til hva de setter i avl, og hunder som ikke holder mål, helsemessig, gemyttmessig og eksteriørmessig

Forslag til endringer:

1.
Strengere krav til premiering:

1. kull: 2. premie
2. kull: 1. premie
3 eller flere kull: ck/cert

På denne måten tar vi vare på genetisk mangfold samtidig som vi forbedrer den eksteriøre kvaliteten.

2.
Avkomstgranskning:

Det må gjøres noe for å hindre ukritisk avl generellt på en rase som vokser i en rasende fart.
Vi må sette fokus på å vurdere avlsdyret.

Om et avlsdyr har hatt 2 kull, skal oppdretter foreta en avkomstgranskning for å se om hunden gir avkom av ønsket kvalitet, avlsrådet kan få et skriftlig dokument hvor oppdretter begrunner hvorfor denne hunden bør brukes ytligere.

Kriterier som bør drøftes i et slikt dokument:
- HD-statestikk
- Øyelysningsresultater
- Utstillingsresultater
- MH-tester, resultater i hundesporter, godkjent ettersøkshund, gjeterhundprøver, etc.

20 kommentarer:

 1. Skal se hva det blir til. Vi kjører sammen, Gry og jeg. :)

  SvarSlett
 2. Vi regner med å komme på generalforsamlinga, og jeg er enig i at det er nødvendig å passe på å ivareta rasen. Men jeg skjønner ikke helt forslaget ditt til premiering. Kan du forklare det litt nærmere?

  SvarSlett
 3. Jeg kommer til å foreslå at vi stemmer over punkt 1 og 2 separat...

  Den eksteriøre kvaliteten på Finsk Lapphund er for dårlig. Jeg synes det er viktig at man bevarer FL slik som den er. Slike ting som god benstamme, god pelskvalitet og sunn konstruksjon er viktig for at FL skal fortsette å være en hardfør rase som fungerer til det den opprinnelig ble brukt til. Og disse egenskapene er forøvrig det som gjør den så populær i dag, ihvertfall for min del, en god og allsidig turkamerat sommer og vinter i all slags vær og all slags terreng...

  For at ikke hunder som egentlig ikke har veldig mye å bidra med skal bli brukt i for stor grad ønsker jeg å endre kravene om premiering.

  En hannhund som aldri har klart å oppnå mer enn 2. premie på utstilling trenger ikke 6 kull. Disse 6 kullene vil da gjøre at hele populasjonen av FL utvikler seg i feil retning. Om denne hunden bare har 1 kull, påvirker det rasen i mindre grad.

  Jeg tror dette forslaget vil sikre at de beste hundene blir brukt mer enn de dårlige...

  SvarSlett
 4. Vi bør kanskje få med oss generalforsamlinga i år, i fjor ble det jo parring etter utstillingen istedet ;o)

  SvarSlett
 5. Å, jeg synes det er så bra at du er så engasjert Christian. Vi kommer på Generalforsamlinga i år:o)

  Når det gjelder pkt. 1 premiering, så er jeg i prinsippet enig med deg - MEN Astrid Indrebøs ord klinger i hodet mitt. "To helt ordinære dyr kan skape en genetisk bortimot perfekt match". Her tok hun forresten Mona Grudt som eksempel. To helt "vanlig" utseende foreldre som altså får en Miss Univers som avkom. Jeg er redd for at vi blir så opptatt av eksteriør at vi glemmer de helt "vanlige" som kan skape et flott kull. Dessuten vil helse alltid bety mye mer for meg enn utseende (derfor er pkt. 2 kjempelurt synes jeg - så fremt klubben legger til rette for avkomstgransking - altså retningslinjer).

  Men jeg har god tid til å tenke på dette, og jeg var litt overrasket over at kravene til premiering ikke var strengere når jeg begynte å sjekke:o)

  SvarSlett
 6. Men en "vanlig" hund får ikke bare gule sløyfer. En hund som ikke klarer å oppnå blå sløyfe må ha noe som avviker mye fra standarden, og vil med all sansynlighet føre dette videre...

  Og har den "vanlige" hunden oppnådd blå sløyfe kan den jo brukes, trenger den så mange kull da?
  ......................
  Om man parret en samojed og en mittelspitz kan det hende at èn av valpene ble en god lapphund, resten ble kanskje seende ut som helt andre raser... Og bruker du den ene hunden videre i avl, vil den både gi samojeder og mittelspitzer.

  Slik er det også innenfor rasen finsk lapphund. Om man hele tiden krysser hunder som har store feil i forhold til standarden, kan man være heldig å få en bra en, men mesteparten vil ikke være nærmere standarden enn foreldrene er...

  Erfarne oppdrettere sier ofte at "valpene i dette kullet var utrolig jamne". Grunnen til at de synes dette er noe å skryte av er nettopp fordi det betyr at foreldrene gir det man ønsker...

  Jeg forklarer meg kanskje litt dumt. Norsk islandshundklubb bruker denne reglen for premiering, og de forklarer den slik:

  "Vi stiller strengere krav til hunder som får flere kull, enn til de hundene som har sitt 1. eller 2. kull. Vi ønsker at mange hunder skal brukes i avl slik at vi får større genetisk variasjon. Men bare de aller beste hundene bør ha mer enn to kull."

  SvarSlett
 7. ...som sagt Christian, dette må jeg tenke over hva jeg synes om, men ser så absolutt poenget ditt. Jeg synes uansett det er grisebra at du engasjerer deg og at du kommer med forslag til forandringer som kan komme oss alle til gode:o)

  SvarSlett
 8. Synd jeg ikke får til å komme på GF!! :/

  Er 100% enig i begge dine forslag! Kjempebra! Burde så absolutt være myyyyye stregere krav i avln enn hva det er i dag!

  Men er det andre måter å stemme på...du nevner "poststemmene"... Kan jeg stemme via post/mail??

  SvarSlett
 9. Jeg syns forslaget ditt høres veldig fornuftig ut, Christian.
  Det burde være ei grense for hvor mye enn hannhund (og tispe) kan brukes i det hele tatt. Man ser jo noen navn som går igjen og ogjen. Det burde ikke være nødvendig.

  SvarSlett
 10. Morsomt at du liker NIHKs avlsregler Christian :-) Og Nøve vi( NIHK) har også regler med tanke på antall avkom. Men det har vel NLK også? Mener det er noe om % av et eller annet.

  Må innrømme at jeg ble litt overraska over hvor "lette" NLKs krav var.
  Tror jeg skal gjøre alvor av å skrive mine tanker om avl snart...

  SvarSlett
 11. De fleste raser(ogs lapphundene) følger NKKs avbefaling om at en en hannhund ikke bør være far til mer enn 5% av hundene som blir født i en generasjon(5 år). I RAS står det at i Sverige vil dette si det samme som 75 valper.

  Regna på det for en tid tilbake med reg tall for 2009, of tror det ble litt over 40 valper, men årene før er det jo registrert mange færre valper enn i fjord. Men 40+ valper kan kanskje være antallet om 5 år...

  I neste lapphundstikke kommer skjema for poststemme tror jeg. Tror ikke man har opprettet system for stemme over mail, tror stemmen må signeres...

  SvarSlett
 12. Et lite innspill..... Synes generelt at det er bra at utviklingen på rasen følges for å opprettholde eller forbedre kvaliteten. Men, jeg synes det er vanskelig å ta stilling til et slikt forslag uten å vite mer om status på de FLene som brukes i avl i dag, og videre konsekvenser av forslaget. Regner med at dette vil treffe noen av oppdretterne som driver i dag og da er det jo viktig at vi "litt mer utenforstående" vet noe om hva som vil være konsekvensen av forslaget før årsmøtet inviteres til å ta stilling til dette. (Ja da, jeg jobber som byråkrat, men det faktisk noen gode sider med utredningsinstruksen)

  SvarSlett
 13. Norsk islandshundklubb har hatt disse reglene siden høsten 2008. Jeg har vært i kontakt med avlsrådet deres for å spørre hvilke erfaringer de har gjort seg. De har utelukkende positive erfaringer, og fått mange positive tilbakemeldinger på de nye reglene. Islandshundklubben i Finland har hatt de i flere år allerede, og klubbene i Sverige og Danmark vurderer å følge etter.


  Om alle følger reglen fører disse avlsreglene til at det er de beste dyrene som blir brukt mest, samtidig som man tar vare på genetisk mangfold. I islandshundklubben har det ikke ført til at folk blir "skremt" fra å ha valpekull, snarere tvert imot, det er født flere kull etter de nye reglene kom på plass.


  Hvis man tar utgangspunkt i finske lapphundvalpene som er født og/eller registrert i 2009 har vi følgende statestikk:

  Det ble registrert 30 norskoppdrettede kull i 2009(10 av disse født i 2008).

  Hvis vi skulle fulgt de foreslåtte reglene hadde 23 av disse blitt godkjent.

  4 hadde ikke blitt godkjent fordi hannhund er brukt mer enn premiering tilsier.

  1 hadde ikke blitt godkjent fordi tispe er brukt mer enn premiering tilsier.

  1 hadde ikke blitt godkjent fordi tispe mangler utstillingsresultater(altså, følger heller ikke dagens regler)

  1 hadde ikke blitt godkjent fordi begge foreldre er brukt mer enn premiering tilsier.


  I hovedsak kan man fortsette som før med de nye reglene, og mesteparten av de som ikke var blitt godkjent kunne blitt det om de hadde brukt en hannhund som var bedre, eller hadde færre kull ifra før. Det finnes ubrukte hannhunder som er NUCH, mens hannhunder med kun 2. premie brukes flere ganger. De nye reglene vil gjøre at man tenker nytt, og at flere hunder blir brukt i avl.

  En positiv bivirkning av disser reglene kan være at tispeeier reiser på flere utstillinger for å oppnå bra nok premiering på sin tispe, og får flere vurderinger av sin tispe, og på denne måten lærer mer om anatomi og eksteriør.

  SvarSlett
 14. Jeg har tenkt jeg Christian. Og har kommet til at jeg synes forslagene dine er gode. I tillegg synes jeg Nøve har et kjempepoeng; MÅ man ha så mange kull på tispa si'? (med fare for å møte meg sjøl kraftig i døra om noen år, så synes jeg i allefall nå at dette er et vektig argument). Du har i allefall mine stemmer til GF:o)

  SvarSlett
 15. Godt med engasjement Christian!
  Forslag til endringer nr 1 er grei.
  På forslag til endring på nr 2 lurer jeg på hvordan Islandhund klubben her har gjort det?
  Hvem gransker rapporten? Sannsynligvis avlsrådet. Her i klubben har vi 3 representanter, 1 for hver rase. Skal alle 3 da avgjøre dette i sammen? Eller skal nå Annemor med sin hjelper som har best greie på fl avgjøre dette?
  Hvor skal kravene ligge til at en tispe er godkjent for og ha mer enn 2 kull? Det må da foreligge retningslinjer for minimum krav på alle punktene. Hvem skal sette disse?
  Det blir også liggende ett større krav til oppdrettere med og få sine avkom sjekket med hensyn til hd og øyne. Og på langt nær alle ønsker og stille ut sin hund. Kan man få ett riktig bilde med en mindre prosentandel av avkom som er gransket?
  Nå kan jeg kun tale for meg selv, og min erfaring er at det slettes ikke er så lett og motivere alle sine valpekjøpere til og hd-rønke, øyelyse og delta på utstillinger.
  Selv vurderer jeg sterkt en depositumsordning på mitt neste kull. Hvor valpeprisen vil ligge på 1000 kroner mer enn vanlig som mine valpekjøpere vil få tilbake den dagen de hd-rønker og øyelyser sin hund. I håp om at det da blir en ekstra motivasjon for og gjøre dette.

  SvarSlett
 16. Oi, ser noe kan missforståes i innlegget mitt. Forslag nr. 2 har ikke Islandshunklubben.

  Siden ikke avlsrådet skal detaljstyre avlen, så ken de på en måte ikke nekte folk å ha mer enn 2 kull...
  Tanken var at dette "tvinger" folk til å faktisk vurdere avlsdyret sitt. Om det er slik en oppdretter ikke bryr seg om "dårlige" funn ved en slik gjennomgang er klubben litt maktesløs. Jeg tenker at dette vil få folk til å tenke litt over hva de avler på, det er ikke ment som at klubben skal få "kontroll"...

  Punkt 2. vil kanskje gjøre at oppdrettere får mer fokus på å få resultater på sitt oppdrett også, øyelysninger, HD-røntginger og utstillingsresultater.

  Selv har jeg ikke erfaring med hvor vanskelig det er å få valpekjøpere til å gjennomføre slikt, men jeg tror f.eks de nye reglene kan gjøre at flere oppdrettere blir mer kreative og innfører f.eks depositumsordning slik som du Ida nevner...

  SvarSlett
 17. Siden NIHK stadig blir nevnt her, føler jeg for å komme med noen svar kommentarer ;-)
  Når det gjelder punkt 2 så går Christian lenger enn vi i NIHK gjør. Der kreves det 1. premie, hd A eller B Grad C kan brukes, men da må minst 50% av valpene i første kull ha kjent HD-status. Øyelysing er ikke krav, men ønskelig. Har du lyst til å bruke en hund med HD C så skal du ha brukt en del ressurser på å undersøke.Det skal altså være litt vanskelig og gode grunner får du bruker den på mer enn et kull. Det samme gjelder kull 3.

  Ja avlsrådet samarbeider når det er tvil om en sak. Og styret kan i verste overprøve det. Ellers så er det vel sånn at hverken NIHK eller avlsrådet har noen makt. Vi kan ikke nekte folk å parre hunden sin selv om den ikke oppfyller våre avlskrav. Vi har fått igjennom at NKK ikke kan registrere kull med ukjent HD-status. Våre "sanksjoner" mot oppdrettere som ikke følger våre krav er at vi ikke formidler valpekull som ikke følger reglene. Og vår annonsesiden er mye bedre enn NLK sin syns jeg. Eller rettere sagt, den blir brukt mye mer. Men vi oppfordrer selvfølgelig alle til å følge reglene. Og ja det er kull som blir avvist der. Spesielt på kull som er 3 og har strengere krav.
  Vi får ikke fulgt med på alt og en del er fortsatt opptil oppdretter. Det står ganske mange "bør" og "bra" i reglene. Men da er tanken at oppdretter bør kunne forsvare at kullet er "bra".

  Bare for ordens skyld; jeg er medlem i både NIHK og NLK, men jeg føler meg "litt mer NIHK" ;-)


  Avlsreglene finner du her: http://www.islandshunden.no/retningslinjer-for-avl.html

  SvarSlett
 18. Ok. Misforsto deg litt skjønner jeg. Beklager!
  Forsto det slik at det var forslag til regelendring, og ikke en anbefaling. Skulle det vært ett krav/ eller en regel i avlsrådet var jeg nysgerrig på hvordan dette skulle gjøres i praksis.
  Men da har vi oppklart den! :-)

  SvarSlett
 19. Det er forslag til regelendring. Det blir obligatorisk å sende inn en avkomstgranskning etter 2 kull, men avlsrådet skal ikke avvise tredje kullet om tispen/hannen ellers følger reglene...

  Men det blir vanskelig å forsvare et tredje kull om tispen f.eks har gitt 2 kull hvor alle avkom har fått HD...

  SvarSlett