søndag 19. juni 2011

Utstilling i Sverige

Forrige helg var det Internasjonal utstilling og rasespesial i Vännäs i Nord-Sverige. Jeg, Amund, Bjønn og Max tok turen ;-) Fra start til slutt ble det 270 mil! Vi reiste på torsdag, overnattet hos Raili. De andre dagene overnattet vi i telt, altså 0,- kr i overnattingsutgifter, og maten er jo nesten gratis i Sverige også ;-)

BIR og BIM ble samme begge dager. Max BIM, og en meget flott tispe, Majålkes Lapin Kluta BIR :-)

109

Dommeren på spesialen var Kurt Nilsson, som hadde god tid, og fortalte mye om sin bedømning, jeg synes han hadde god greie på lapphundrasene. Nese dag var det Espen Engh. (Dette bilde er ikke det beste av hverken Bira eller Max men eneste BIR/BIM bildet jeg hadde).

Bjønn ble stillt på lørdag, valgte ikke melde han på til Espen Engh på søndag, siden Espen ga Bjønn “bare” Excellent sist i Bø, dere som husker hvordan han dømte på spesialen i Drammen i fjor kan vel være enig i at man kan være ganske så fornøyd med en Excellent :-p Han sa det samme denne gangen som i Drammen, at han synes vi hadde mye å jobbe med når det gjelder eksteriøret på rasen. Selv om han likte BIR/BIM-hundene denne gangen…

Bjønn ble 2 beste hannhund for Kurt Nilsson på spesialen, angrer derfor litt på at jeg melde på Max, ellers hadde Bjønn vært svensk utstillingschampion nå! :-P Men vi fikk med oss 2 cert og 1 cacib hjem på Max, så nå er han på veldig god vei til å ble NUCH SUCH når han fyller 2 i januar 2012, han har faktisk hele 11 cert nå! :-D

Noen mener utstillingsresultater er helt vilkårlige, men om man ser en hund over flere utstillinger kan man kanskje se et mønster, og i tillegg til rasedetaljer er det sunnhet i bevegelse mange dommere legger vekt på, som man kan se et eksempel på her(Max på rasespesialen):

Dagolas_Qultapoju1

Jada, vet dette ble litt skrytete, men det må da være lov vel?

Når vi er inne på akkurat dette, så kan jeg vise dere et annet eksempel. Hvorfor den lapske veterantispen og Internasjonal og Nordisk Utstillingschampion Raiddokas Ykkönen ble BIR begge dager:

114 

Siden jeg ikke skulle vise noen hunder selv på søndag, fikk jeg æren av å vise Railis juniortispe importert fra Finland, og en championhannhund fra hennes oppdrett:

080 097

SUCH Raiddokas Lomalainen:

075

Kuurakuonon Finskin Friidu:

084

Amund handlet Max begge dager, og særlig på lørdag gikk det kjempe bra. Søndag var Max veldig snusete og vanskligere å vise, Espen Engh ga Amund noen gode utstillingsråd; “Lengre steg, du går som en frøken!” ;-) Men vi tok det ikke ille opp, han er en dygtig dommer på FL, og tilegner seg hele tiden kunnskap om rasen, bl.a kan man se på video fra Crufts i år at han har valgt å sitte å følge med på bedømmingen av nettopp Finsk Lapphund, men så er han vel også det man kan betegne som en “streng” dommer, men kritikkene hans er verdt å lese synes jeg…

056 061

Vi møtte også Mette Guttormsen som driver oppdrett av Svensk Lapphund i Finnmark, hun ble BIR med sin hannhund på Søndag:

126

Disse utstillingsturene har flere fungsjoner. Ikke bare for å stille ut egne hunder, men møte andre oppdrettere, og få se, ta og hilse på hunder, noen kanskje potensielle hanner man vil låne. Derfor synes jeg slike turer er nyttige for alle som ønsker å holde på med oppdrett…

Bl.a fikk jeg se en nyimportert hannhund fra Finland, som skal være i Sverige på lån en stund, en flott hannhund med en spennende stamtavle og godt gemytt:

018 

Bare et eksempel på hva man kan “oppdage” på slike turer ;-)

Jeg fikk også se et barnebarn av hannhunden som skal bli far til Nieidas første kull:

045 

Så disse turene har mange fungsjoner, og det blir flere av disse i Norge, Sverige, Danmark, Finland og øvrigheten i fremtiden ;-)

7 kommentarer:

  1. Så interessant, Christian! Jeg skjønner godt nytten og gleden av disse turene! Og ekstra inspirerende er det selvsagt når hundene gjør det så bra. Hvem er den vakre importhannen du har bilde av? Og hvor bor han?

    SvarSlett
  2. Flotte hunder, både dine og de andre du har avbilda.
    Du kunne ikke tenke deg å bli dommer sjøl,da? Du må da kunne mye mer om lapphunder enn mange av dommerne? Hvordan blir man dommer, egentlig?

    SvarSlett
  3. Å bli dommer er en lang prosess. Man skal ha erfaring fra utstillingsvirksomhet, være utdannet ringsekretær, og ha erfaring med avl og oppdrett. Man må igjennom noen eksamner ang forskellige aspekter med hund og anatomi osv.. Så er man dommerelev på rasene man vil bli autorisert for.

    Kanskje en gang i fremtiden kan det hende jeg vurderer det, foreløbig har jeg nok å finne på;-)

    Dommerelevkompendiene er meget interessant lesning, det er 5 av de:
    1: Hundedommeren
    2: Rasebeskrivelse og Typeforståelse
    3: Bedømmelse og Kritikkskriving
    4: Anatomi og Bevegelser
    5: Genetikk, Pels og Farger

    Etter å ha lest disse, gir kritikkene, og mye av hva dommerene kritiserer mer mening ;-)

    SvarSlett
  4. Og Ragnhild, han heter Shacal Renki-Poika og bor hos Nettan på Samejäntans Kennel nå ;-)

    SvarSlett
  5. hvor får man tak i de kompenidene?
    Merete

    SvarSlett
  6. De får du tak i på NKKs Nettbutikk:

    http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=1098907948343

    SvarSlett