lørdag 31. januar 2009

Hva spiser hundene deres?

 

Tenkte vi kunne ta en runde å se hvordan lapphundene er i matveien:-)

Helfor:

Jeg har variert litt mellom forskjellige PRO PLAN fòr på Toivo, tenker at han sikkert blir lei om han bare får den samme smaken hele tia. På Mårbu i sommer fikk han også middagsrester veldig ofte, oksesteik, lammesteik, kjøttkaker, poteter og grønnsaker. Det får han fortsatt innimellom:-)

I dag kom en som bor i samme bygg som meg innom med en sekk med Hill’s Sience plan, han skulle flytte å sa at han kom til å kaste det om jeg ikke ville ha det. Dette foret hadde kjempe store kuler, det var midt i blinken for Toivo, de var jo så gøy å leke med! Man kan jo kaste de i været også fange de:-)

Er det noen av dere som har opplevd at lapphundene ikke fungerer på noen for? Noen som bruker Vom og hundemat, eller andre kjøttprodukter? Toivo får bløt mat fra matbutikken en gang iblandt…

Godbiter:

Toivo er relativt kresen på godbiter, de fleste man kjøper i dyrebutikken er ikke noe stas. Men en sikker vinner er FROLIC Complete, en rød 1,5 kg pose man kjøper på vanlig matbutikk, med bilde av en Dalmatiner utpå. Skal liksom være fullfor, men vi bruker de til godbiter. Hvis vi skal trene deler vi en godbit opp i 3 eller 4 biter så de ikke blir for store.

Ellers så liker Toivo griseører, grisehaler, tørka vom, og stort sett alle naturlige tyggeting. Ting laget av gummi og plast fra dyrebutikken er ikke så poppis…

 

BM PICS 231

Toivo tygger på et reinshorn han fant på Mårbu

 

Så hvordan er det med dere?

Hvilket for bruker dere?

Kaster hunden seg over maten, eller er den mer forsiktig?

Hvilke godbiter liker hundene deres?

19 kommentarer:

 1. Milli får Eukanuba for voksne hunder. Hun vokste så fort en stund at oppdretteren hennes ba meg "ta henne av" valpeforet. Hun er ingen slukhals, men lar tvert i mot maten stå, og spiser når det passer henne. Hun får 1 ss. tran på maten sin hver dag, også gir jeg henne knekkegg fra hønene (hun sleiker i seg plomma). Hun får også middagsrester så fremt de ikke er for sterkt krydret.

  Godbiter er "greit". Jeg tror hun vil ha det som en bekreftelse på at hun gjør noe riktig og ikke så mye for smakens skyld. Det går ned alt sammen. MED ETT UNNTAK: Jeg lager levergodbiter til henne. Det er hun helt, helt vill etter. Jeg sparer dem til litt "spesielle anledninger", sånn at det ikke skal blir "hverdagsgodbiter". Hun får litt gulrot og kålrabi innimellom også, det synes hun er godt til en viss grad.

  SvarSlett
 2. Nå har ikke jeg akkurat lapphund for tiden, men jeg venter veldig... Mine iser spiser precept "high energy diett", og jeg er veldig fornøyd med det. Før spiste de hills, men Embla ble kjempe lei og Ask begynte å klø av det...Mine hunder kjemper overhode ikke om maten, og katten svinser mellom skålene og forsyner seg ,mens hundene ikke bryr seg. De får alltid mat rester, men da jeg har 3 barn i "ete" alderen, så er det som regel ikke så mye igjen etter middagen. Embla er litt kresen, mens Ask er en god gammeldags gris, han spiser ALT!

  Godbiter...her brukes absolutt alt, ostebiter, skinkebiter, pølser, brødbiter med leverpostei, men den absolutt beste delikatesse ever er "falunkorv", den gjør de hva som helst for...

  Som "Alene for" får de griseører...

  SvarSlett
 3. Nalle har stort sett fått RoyalCanin de siste to åra. Han ble matlei og (nesten) tynn, da begynte jeg å blande inn litt frossen vom. Snadder! Nå blander jeg i LITT boksemat eller middagsmat. Han vil IKKE ha oppbløtt tørrfor, heldigvis - og gutten har fine tenner. Det hender han får en tørr brødskalk eller noe anna hardt (bein,div. tørka produkter eller noe)på formiddagen, hovedmåltidet alltid om kvelden likt med oss. Da er han sulten! Det hender han står og venter ved fôr-sekken :o) Får fiskeolje når jeg husker det..

  Oppdelt Frolich er grei som belønning, FirstPrice fiskepudding er VELDIG godt, leverbitene til Milli er supergodt!!

  Advarsel: Lappejentas Heino fikk tørrforet fra Felleskjøpet. Heino var tynn og ble fort sliten, dyrlegen fant ut at'n var feilernært!

  SvarSlett
 4. Jeg har heller ingen Lapp, men siden du spurte om Vom og Hundemat. Vina får det. Dette er et fôr Vina elsker. Men ellers vet jeg ikke helt om jeg har sett så mye til alt det andre positive jeg hørte før jeg begynte. Mulig det har en sammenheng med alt det andre Vina får i seg i løpet av en dag. Husets bestand er ikke helt enig i at det forskjell på folk og Vina ;-) Dessuten er det fôr lett tilgjengelig i låven.

  SvarSlett
 5. Vi har variert veldig med Dixie siden hun kom til oss. I begynnelsen fikk hun Hill's Sience Plan valpefôr, og hun spiste som "en støvsuger"... Men etter hvert brydde hun seg mindre og mindre om maten, så vi prøvde Labb (fra Felleskjøpet). Dette likte hun også en stund, men så ble hun lei... Vi gikk over til Hills Nature's best som hun selvfølgelig også likte en stund før hun gikk lei, så nå har vi endt opp med Hills's Science Plan igjen, men denne gang for voksne hunder... :)

  Helt siden hun var liten og hadde Sience Plan, har hun ikke brydd seg særlig om maten, og den har ofte ikke blitt spist opp i løpet av dagen, men de siste dagene (etter at vi skiftet til Science Plan igjen), har hun faktisk spist opp maten sin hver dag - i en omgang! :)

  Om morgenen får hun også en halv stekt skive etter anbefaling fra Sissel og Per Sten (på Fjelldronningen der Dixie kommer fra), men siden hun ikke spiste den opp begynte vi å smøre på litt leverpostei - og da går den ned!

  Som godbiter får hun ofte Frolic, det er helt greit - noen ganger elsker hun dem, andre bryr hun seg ikke om dem i det hele tatt! Hun får også Pedigree Markies (som hun elsker) og Dentastix + pølser, ost, skinke osv... Pølse er nok det hun jobber best for når vi trener, så vi bruker ofte det da... :)
  Huff, dette ble langt, men Dixies "mathistorie" ER lang...

  SvarSlett
 6. Luna får RoyalCanin valpefôr, men nå må vi bytte til noe med mer energi, og så er hun jo snart voksen... :) hun er på grensen til å være tynn. Og er ganske aktiv.. Hun er ganske matlei også..spiser sånn som milli, når det passer henne. Men jeg syns hun kunne spise litt mer.. forslag? :) Blandet inn vom og hundemat når hun var mindre, men det var mye styr og et griseri som stinka, så det kuttet jeg ut. Måtte huske å ta ut å tine, noe jeg glemte, osv..
  Hun får skjeldent matrester (det går til Trym og Trim i dyreklubben) men av og til våtfôr kattemat sammen med Lasse ( for å kose seg litt :)
  Griseører og grisehaler elsker hun, da tar hun seg altid en "dans" rundt den før hun begynner å knaske :) Liker også dentastix og annet hardt å knaske på.
  Av godbiter liker hun det meste. Oppkutta grillpølser tror jeg er favoritten. Men vi har ikke prøvd leverpostei på tube enda.. det faller sikkert i smak! (også så smart da, må huske å kjøpe neste gang vi handler.. :) Skjønner at jeg må prøve Frolic også, har hørt om det,men ikke testa ut..

  SvarSlett
 7. Bienna har fått Norwegian Polar fôr fra hun var "baby" hos oppdretter. Det er "kokt, vitaminisert, mineralisert fôr basert på norske slakteriprodukter (90% animalsk 9% mais)", står det på sekken.... Jeg kjøper sekker med 20 stk 1 kg frosne blokker i og hun får 250 gr pr. dag. Bienna er et matvrak som stort sett elsker maten sin, men hun pleier å bli litt matlei et par ganger i året. Da går jeg over til et eller annet tørrfôr en stund, eller strør litt kattetørrfôr over maten hennes, da glir det ned.
  Hun spiser mye annet rart også; rå gulrøtter, rå/kokt potet, sukkererter, rosiner, cashewnøtter, appelsin eller stort sett det meste som hun ser at vi spiser.

  Som godbiter er grillpølser av kylling en vinner. Jeg deler dem i tynne skiver og deler så hver skive i 4. Alle andre godbiter er også helt i orden. Denne hunden gjør hva som helst for en godbit...

  SvarSlett
 8. Charlie fikk også Norwegian Polar, men måtte gå over på tørrfor for det var for lite fiber i det for han. En stund kjøpte jeg fiber på apoteket for å strø over. Tørrforet er mere lettvindt og bedre for tannstein. Nå går det på Hills. Ikke det beste, han blir fort lei. Og da kan det gå tre/fire dager mellom hver gang han spiser. Bløter det opp inn i mellom som avveksling.

  Godbiter er lever, pølser, roastbiff og annet jeg tar med fra jobben. Ellers får han margbein og tørrfisk. Han elsker grønnsaker og bær.

  SvarSlett
 9. Litt mer om vom og hundemat. Siden Vina bare får 100 g om dagen, fordelt på 2 måltider så virker det som veldig lite mat. Når hun kun får dette (gubben er bortreist f.eks) så blir det veldig lite avføring og den kan bli hard. Jeg syns ikke det blir noe lukt av det. Har pakket det slik at jeg tar opp mat for to dager om gangen. Hunden må få noe å tygge på ved siden av, bein f.eks eller du må være flink med tannbørsten (tannbørste? hva er det??)Jeg kjøper 20 kg som koster kr 250 og må jobbe litt for å få delt dette opp i porsjoner, det står en del om det på hjemmesiden under "nyheter" og det tar en del plass i fryseren.

  SvarSlett
 10. Fikk møte produsenten av Norwegian Polar når jeg var på besøk hos Mariann og Lars. Har tenkt på å bruke Norwegian polar eller Vom og hundemat, men må vente til jeg har tilgang på en fryser:-)

  Var i en dyrebutikk for en tid siden. Der fikk jeg vite at jeg gjorde jo ALT feil,(annet enn at jeg brukte et for de solgte da). For jeg måtte jo IKKE gi bikkja leverpostei! IKKE middagsrester! Osv. osv.
  Tror de overdriver, skjønner at hunden kan bli feilernært om den BARE får middagsrester, eller at det ikke er bra for en hund å få mat som er sterkt krydret, men de tåler da litt de også? De er da faktisk altetere...

  Toivo fant middagsrester nede hos naboen i Jula, Chicken Curry. Da ble han dårlig i magen, men det gikk jo over det også, virker ikke som han har fått varige men.

  Synes litt synd på de hundene som BARE får tørrfor dag inn og dag ut hele livet, uten variasjon... Men det virker ikke som det er slik for noen av hundene som har bloggeeiere da:-)

  Ja, de sa også at jeg for all del ikke måtte bytte for! Det er en påkjenneing for hunden, og den kom til å bli dårlig i magen. Om jeg skulle bytte fra en forvariant til en annen måtte jeg ha en 4 månders overgangsfase...
  Tenkte for meg selv: "What a load of crap!"

  SvarSlett
 11. Tror nok dyrebutikken overdriver endel. Alle vil jo også helst selge "sitt" fôr - og som vi vel tidligere har vært inne på, alle gir firskjellige råd. En må vel bare prøve seg litt frem...

  Bienna tåler godt å bytte fôr. Avføringen får en litt annen konsistens, men ingenting tyder på at hun lider som følge av litt forandring.

  Glemte å nevne at hun også får middagsrester i blant. Griseører og haler forsvinner så fort at jeg har måttet gå over til oksemuskel. Gir henne også et kraftbein i ny og ne sånn at hun skal få noe å gnage på. Innbiller meg også at gulrøtter og kålrot er bra med tanke på tannsteinforebygging. Mot dette får hun også Plaque Off (et pulver som strøs over maten) - er usikker på om det funker, men ånden blir litt bedre iallefall.

  SvarSlett
 12. Dyrebutikkene overdriver, det er jeg helt sikker på, og jeg støtter full og helt din konklusjon Christian "What a load of crap"! Min forrige hund spiste ALT! Det hun ikke fikk, det fant hun, og apetitten var enorm. Jeg kan nevne i fleng, men nøyer meg med råtne poteter, hønebæsj, sauebæsj, morkaker fra sau, kattebæsj, hundebæsj, absolutt ALT som kunne tygges (evt. svelget hun det helt). Kaisa hadde en pels som virkelig skinte!!! Jeg ble stoppet av fremmede og komplimentert for pelsen. Hun fikk selvfølgelig "vanlig mat" også, bare for å tilføye det, men hadde hunder dødd av å bytte fòr, så hadde Kaisa dødd i veldig ung alder.... (Hun ble drøye 11 år og ble til slutt veldig dårlig til beins).

  Jeg blir litt provosert av noen av dyreforretningene (jeg har også vært borte i noen). Hundene levde da opp før i tiden også, da det ikke var utviklet spesialfòr?! Jeg sier ikke at det var bra for dem, men det er da i himmelens navn og rike ikke dødelig å gi dem en middagsrest i ny og ne eller å bytte fòr?!

  (Ble visst litt revet med her jeg nå....:o)

  SvarSlett
 13. Hehe:-) Veldig enig med ditt engasjerte innlegg Gry:-)

  Jeg tenker bare på de slankeshakene(til folk) man får kjøpt, produsentene sier de inneholder ALLE nærinstoffer et menneske trenger, slik at du kan leve på dette i lengre perioder. Ernæringsspesialister sier imidlertid at bare en sunn og variert kost kan gi deg dette og at det ikke går ann å putte alt i en shake...

  Vil ikke det samme gjelde for hundene da? At de burde få litt variasjon utenom tørrforet for å få med seg eventuellt andre ting som de ikke har klart å få med i tørrforet? Tror hundene lever et sunnere liv om de får en variert kost, slik som det er for oss mennesker...

  SvarSlett
 14. Ikke bare får de variert kost hold, men tenk å kjedelig å ete de samme knottene hver dag!..De stor koser seg jo når de får mumlet litt middag, eller gnagd litt på en brødskalk....Jeg tror ikke de på dyrebutikken helt vet hva de snakker om heller, de selger 1 produkt og ferdig med de. jeg var en gang og spurte etter for, jeg hadde da brukt hills lenge, men ville bytte. denne butikken hadde hills og royal, men royal sine var rasespesifike og det kunne ikke jeg ha, så da satte han inn det gnålet om hvor viktig det var at jeg ikke byttet for, og om hvor farlig det var bla bla bla...det endte opp med at jeg ikke kjøpte for der, men han i kassen sendte med meg en boks med royal sitt bulldog for ( gratis prøver, små poser)tilsvarende 2 kg!og det syntes han var helt greit, at min lapp plutselig skulle begynne på bulldog for...!! nei de er bare ute etter å selge..

  SvarSlett
 15. Hei Christian. Chicko får Norweigian Polar, startet med Hills valpefor ,men da han hadde så mye kløe i pelsen gikk vi over til Norw.Polar, da han var 2-3 månder og selvom han er matglad vil han helst ikke ha tørfor, ( kun hvis han kan få stjele fra andres matskål)Utover avmålt for, "litt" go`biter, tørt knekkebrød,tør brødskorpe,går vi tør for for( når vi er på ferie / turer )da brød med leverposteg.
  Chicko er nå 13 månder,veier ca. 16,5 kg.Måler ca.47-48 cm.og får 160g x2 Norwegian Polar, det blir det god pels av.

  SvarSlett
 16. Chicko så ut som en veldig fin hund, skulle gjerne sett flere bilder av han. Har dere blogg eller nettside? Har fått flere telefoner fra personer med litt lette og store tisper, om parring. Da passer ikke Toivo så bra, siden han er så stor an også. Har du tenkt på å sette Chicko i avl etterhvert? Litt mindre og kraftige hanhunder er det nok mange som har bruk for. Han så jo flott ut:-)

  SvarSlett
 17. My progrаmmeг iѕ trying to convince me to move to .
  net from PHP. I have always disliked the idea beсause of the costs.

  But he's tryiong none the less. I've been using Movable-tyре on numerоuѕ websites for аbout a year anԁ am сοnceгnеd about swіtching to аnοther platform.
  I haνe hеaгd verу good thіngs about blogengine.
  net. Is there a way I can import all my worԁpress ρoѕts іntο it?
  Any help would be really appreciated!

  Mу website ... Http://Biggreeneggmanual.Com/Eggcessories/
  Stop by my website ; just click the next post

  SvarSlett
 18. Thіs paragrаρh іs truly а fastiԁіous onе
  it аѕѕiѕtѕ nеw net
  viѕitorѕ, ωho arе ωishing for blogging.  Feel freе tο surf to mу ωebѕite dallas car insurance
  Visit my page ... dallas car insurance

  SvarSlett
 19. Hi Dear, are you actually vіsiting this site on a rеgular basis, if so afterwaгԁ you ωill defіnіtely
  οbtаіn nice knοw-how.  Also ѵisit my web page irving tx taxi
  my site :: taxi service irving tx

  SvarSlett