onsdag 18. februar 2009

Ingen nerver før utstilling:-)

Utstilling
Jeg er egentlig ikke nervøs i det heletatt(får nok litt puls når jeg går inn i ringen på søndagen da). Gleder meg bare fryktelig til å se andre lapphunder å lære mer om utstilling...

Foreleseren på hundefaget jeg tar, Frank Christiansen som er den eneste i Norge som kan dømme alle raser, fortalte oss mye. Det var veldig lærerikt... I tillegg har jeg kjøpt en bok som heter "Med hund på Utstilling", som er gitt ut av NKK. Denne boka tar opp fremvising av hunden, utstillingens fungsjon, dommerens oppgave og synspunkt og mye annen nyttig informasjon.

Så nå gleder jeg meg bare til å komme ut å praktisere! Jeg har jo fryktelig begreset erfaring, og det er bare en ting man kan gjøre for å forandre på det:-) Så her skal det stilles:-)

Annet
I går kom vi hjem igjen til Tessungdalen. Toivo skulle ut på en liten luftetur før vi skulle legge oss, men plutselig var han borte! Fant han igjen 3 km nordover i dalen, utafor huset til bror min! Det viser seg nemlig at Golden Retrieveren Toya har løpetid!! Heldigvis er han stort sett stille innendørs, han syter litt innimellom men stort sett beholder han fattningen...

Har også bestillt nytt lesestoff som kom i posten i dag:

"Lydighetstrening i teori og praksis"
En murstein på 666 sider, tror ikke jeg kommer til å lese denne fra perm til perm...

"Hundemassasje og stretching"
Har jeg ikke erfaring med, men kanskje jeg skal begynne? Toivo er veldig glad i å bli knadd, så han er veldig gira på at jeg skal lese denne boka:-)

"Hundelovboka"
Dette er en innføring i hundeloven som trådte i kraft i 2004. Denne kommer til å være kjekk å ha når jeg skal gjøre neste innleveringsoppgave i hundefag...

"Hva gjør jeg hvis hunden drar i båndet?"
Ikke et problem jeg har, men er relevant til en av oppgavene jeg skal skrive om læringsteori.

Begynner å få fryktelig mange hundebøker nå, så er det noen som har noen spørsmål om et eller annet, kan jeg sikkert slå det opp for dere;-)

18 kommentarer:

 1. Det blir sikkert spennende på utstilling! :) Og kjekt å få se andre lapphunder! Lykke til på søndag!

  Jeg trodde vi hadde en del hundebøker, men det ser ikke sånn ut i forhold til alt du har kjøpt nå! Til jul fikk familien "Hundemassasje og stretching" av onkelen min. Jeg har begynt å lese litt i den nå nettopp, og det virker ganske interessant! :) Ellers har jeg ingen av de andre bøkene du nevner her, men en god del andre...

  SvarSlett
 2. Utstilling er liksom bare utstilling for oss. Hverken mer eller mindre. Jeg har lite nerver og er opptatt av at det skal være en positiv opplevelse for Milli. Jeg ble forresten litt nervøs før vi skulle ut i BIG... Jeg ante overhodet ikke hva jeg skulle gjøre, men det var en dame der som hjalp oss veldig. Bare moro synes jeg etterpå. Dessuten er dommerene bare mennesker, og en kan mene mye om noe en annen mener noe annet om....:o) Lapphundutstillingen jeg har vært på var veldig, veldig koselig! Ikke noe pes med pudring og børsting og styr, bare kos den dagen, både for Milli og meg.

  Høres i allefall ut som om Toivo finner frem til damene Christian:o))

  Skal jamen huske på at du er som et levende oppslagsverk å regne når det er noe jeg lurer på.

  SvarSlett
 3. Utstilling skal være gøy, men det blir nok litt alvor inni mellom. Jeg er alt for nervøs. Det er bare noe jeg må komme over, for meg handler det mer om å treffe andre med lappe.

  Kjekt med noen som en kan spørre om hund. Fint du sier fra. Har et par bøker, leste de fra perm til perm før jeg fikk Charlie. Nå bruker jeg de som oppslagsverk inni mellom. Alltid kjekt å ha noe å se etter. Hvis ikke har jeg oppdretter som er veldig støttende og har mange råd.

  SvarSlett
 4. Utstilling er moro, fordi man ser så mange forskjellige hunder - og lappefolka er igrunn ganske like! Jeg blir litt stressa i ringen,da men, det er ikke til å komme fra. Jeg trives egentlig ikke med mange folk rundt meg, så han merker nok at jeg blir litt anstrengt uansett.

  Jeg leste bok på bok før jeg fikk Nalle. Da var det en lærer sa til meg, at nettopp det skulle alle foreldre være pålagt ;o)
  Bøker er så forbanna dyrt, men heldigvis stopper Bokbussen utafor døra mi.

  SvarSlett
 5. Ja det er gøy med hundebøker, og det er utroligt hvor mye man kan lære. Det er jo noe av det som er så gøy med hund, at kunnskapen er nærmest utømmelig. Hunden er jo så allsidig... var på et stretching kurs en gang jeg, og det var kjempe interessant.
  litt vanskelig i begynnelsen å få til øvelsene så de ble helt riktige. Men etterhvert så sitter de som støpt. Er helst ask jeg har stretchet, før og etter agility konkurranser. det virker faktisk som om det øker konsentrasjonen like mye som å myke opp muskler...Har ikke lest boka jeg, så vet ikke helt om det skal være en av virkningene?

  SvarSlett
 6. Lappevennen: Har ikke lest så mye i den enda, men det står at det minsker stress og øker prestasjonen hvertfall...

  Gry: Akkurat det med dommere, Frank snakka litt om det, og ga noen synspunkter. Det er jo ikke slik at de bare skal synse. Og i Norge ihvertfall er dommerutdanningen lang og omfangende. Han sa også hvorfor det kan være slik at dommere dømmer hunder forskjellig fra en utstilling til en annen. Også finnes det jo dommere som ikke er flinke selfølgelig...

  Ang. bøker: De fleste hundebøker er jo populærvitenskaplige, og bør taes med en klype salt. Mange av bøkene jeg har, sier ikke det samme om de samme tingene. Noen plasser er det 21 essensielle aminosyrer og i andre 23... Har en som IKKE er populærvitenskaplig, den heter læringsteori og er ganske tunglest, men der er alt knyttet opp til seriøs forskning. Den boka bruker også psykologistudenter...

  SvarSlett
 7. Nei, jeg vet jo at de har en standard å gå etter, men det blir likefullt opp til dommerene å tolke den. I fjor var Nalle på utstilling og gikk ut med blå sløyfe, HELGEN ETTER ble han best. Rart, ikke sant? Selvfølgelig har man flinke og mindre flinke dommere, men så lenge mennesker ikke er maskiner, så vil jo bedømmingen bli mer og mindre subjektiv?

  SvarSlett
 8. Ja, jeg skjønner hva du mener. Og standarden for finsk lapphund overlater jo en god del til tolkning, i motsettning til f. eks. de tyske hunderasene, der nesten alt er beskrevet ned i detalj...

  Men mener fortsatt at utstilling har litt å si, for en utypisk/ufungsjonell/syk lapphund vil aldri gjøre det bra i ringen. Utstilling forteller jo litt om kvaliteten, selv om dommerene dømmer litt forskjellig... De dømmer jo mye likt også, hvis man ser på hvem som blir BIR, eks. Fjellfarmens Loulas og Nordanlidens Qingo er jo stort sett i teten på utstillingene de går på... For min del sier det litt om kvaliteten. Eller en hund som bare får 2 og 3 premieringer, den pleier ikke være mye pen(etter rasestandarden):-S

  Men det er jo masse som ikke utstillingsresultater sier noe om, slik som friske gener, HD-status, hvordan hunden er mentalt i andre situasjoner enn i utstillingsringen, bruksegenskaper osv... Slike ting er selvfølgelig også veldig viktige;-)

  SvarSlett
 9. Jeg skjønner hva du skriver Christian, og du har helt sikkert veldig rett i det.

  Grunnen til at jeg ikke plages noe særlig av nerver mht. utstilling, er sikkert at jeg driter litt i det:o) Det er ikke viktig for meg, men det er jo moro allikevel da, å se andre hunder, Milli får sosialisert seg litt, hilse på dem og jeg får hilse på både eiere og hunder. Kjempekoselig.

  En annen ting er at jeg har tenkt å få Milli godkjent som ettersøkshund på skadet vilt. Det betyr faktisk ganske masse for meg, DA har jeg nok helt sikkert noe i nærheten av sammenbrudd;o)

  SvarSlett
 10. Jeg er ikke nervøs jeg heller, men om jeg skal drive med noe, så ser jeg ingen vits hvis målet ikke er å bli best i det(lang vei dit enda da);-) Jeg har vel litt konkurranseinnstinkt for å si det sånn...

  Har også lyst til å drive med blodspor, tenkte å melde meg på et kurs i Kristiansand Hundeklubb, men synes det er litt vansklig å finne frem til de rette personene i den klubben. Ikke veldig på offansiven for å fange opp nye medlemmer for å si det sånn...

  SvarSlett
 11. He-he. Jeg synes det er vanskelig å bli best når ting føles helt utenfor min kontroll. Jeg kan jo ikke trene Milli pen i andres øyne liksom:o)

  Har dere ikke en jeger- og fiskeforening i nærheten? Jegere på småvilt (i hvertfall rådyr) er jo avhengige av ettersøkshunder for å få jakte. Jeg har gått to blodsporkurs i regi av Andebu jeger- og fiskeforening. For øvrig kjenner jeg meg ørlite grann igjen i det du skriver om hundeklubben....(ikke at jeg har forsøkt så mye heller da, men.....)Blodspor er for øvrig kjempegøy, og Milli ELSKER det, det gjorde Kaisa, den forrige hunden min, også. Masse hjernejogg og det er bare vi som avgjør hvor gode vi blir. Trening, trening, trening. Her i huset er det vi menneskene som ikke er flinke nok til å legge sport så ofte som vi bør. Skjerpings på gang;o)

  SvarSlett
 12. Tror spor er den bruksgrenen som passer Toivo best også. Kan godt hende det arrangeres noen kurs her i Tinn, så kan hende jeg venter til jeg flytter opp igjen. Mye elg, hjort og rådyrjakt i distriktet...

  Hehe... Man kan ikke trene en hund pen nei, men man kan jo lære seg å vise hunden på en best mulig måte, slik at dommeren får best mulig inntrykk:-)

  SvarSlett
 13. DET er sant Christian, og der har jeg en laaaaaaaaaang vei å gå (så var det det med interessen da....;o)

  Sikkert en jegerforening som arrangerer sporkurs i Tinn, også får du noen til å legge spor for dere også. Det er litt av poenget, at sporet skal legges av andre enn deg.

  SvarSlett
 14. Jeg prøver igjen..maskina bare streiker idag, får ikke lagt inn kommentarene og det er ganske kjedelig!
  Har ett verre eksempel enn med Nalles plassering. Det var ei tispe på samme utstilling i Drammen, fikk 3.plass i NLKs utstilling. og 1. dagen etter i NKK.
  Jeg mistenker at mange av de topp-premierte hundene blir stilt for spesielle dommere...
  Det har helt sikkert også endel å si hvordan hunden blir vist...men bør ikke en faglært dommer kunne vurdere en hund uansett??

  SvarSlett
 15. Enig med Nøve. Jeg har hørt om oppdrettere som velger hvilken hund de skal stille når de vet hvem som er dommer. De vet hva dommeren ser etter og hva han liker. Og velger den hunden som passer til dommeren. Hva skal en annen stakkar gjøre når vi bare har en hund.

  SvarSlett
 16. Vi får smile tappert, i det minste ;o)

  SvarSlett
 17. jeg er medlem i kristiansand hundeklubb, og er veldig fornøyd med hvordan jeg er blitt behandlet der. Masse kjempe koselige mennesker. Det er forresten maaaange hundeklubber i kristianby, feks schæferhund klubben, brukshundklubben, søgne hundeklubb, en ny som er på vei, som heter noe jeg ikke husker, men er vel helst for ihuga konkurranse folk. Jeg driver en egen hundeklubb, ca 4 mil fra byen, vi driver i hovedsak med agility, men har en instruktør som har vært med i ipo VM, så hos oss kan alt læres. Og vi har få medlemmer og masse tid til hver enkelt..

  Er enig med dere andre at utstilling er litt spes til tider, et slags spill man må lære. Da kan man sikkert greie å få første premie på nesten hvilken som helst hund!
  Jeg også gikk fra 1 premie til 3 premie på 2 uker med Mira...skjønn det den som kan. Man kan jo forstå visst det varierer litt mellom rød og blå. men å plutselig få gul sløyfe! rart synes jeg..Men jeg ønsker jo å drive oppdrett, så utstillinger er det ingen vei utenom....jeg får gjøre som deg da Nøve..smile tappert!

  SvarSlett
 18. HEIA TOIVO! LYKKE TIL I MORGEN!!!

  Husk å ta med kamera ;o)

  SvarSlett