tirsdag 6. juli 2010

Forklaring på rasestandarden…

Jeg har spora også, men akkurat nå vil jeg skrive om Rasekompendie :-)

Rasekompendie er en 19 siders detaljert rasestandard, illustrert med bilder. Før har jeg bare sett den på finsk, men fikk den tilsendt på engelsk i dag. Mye interessant lesning!

Ønsker å dele med dere noen av beskrivelsene som jeg synes var interessante:

 

Bein og bevegelser:

Beina er kraftige med god benstamme. Dommere må alltid kjenne etter med hendene, ettersom håret på beina ofte kan gi feil inntrykk. Når hunden står skal beina være paralelle sett forifra og bakenifra. Men når hunden beveger seg er ideelle frambeinsbevegelser ikke helt rette og paralelle, men skal ligne på jervens, med andre ord; Poten til en finsk lapphund går noe innover, og frambeinsbevegelsene lager en bue. Lapphunden pleier å bevege seg slik at den bare lager ett spor etter seg(som en perlesnor) på bakken – dette må ikke misstolkes som som trange bevegelser. I tillegg, hvis mellomhendene er godt behåret ser bakbeinsbevegelsene trangere ut enn de virkelig er.

(PS: har aldri hørt man snakker om mellomhender bak før, men slo opp i dommerkompendie, hvor det står at “Pastern” betyr mellomhender)

Om bakbeinda:

Dårlig vinklet, utpreget kuhaset bakbein er en vanlig feil. En sånn hun beveger seg ueffektivt bak, og risikoen for patella luxasjon er høyere, så denne feilen må bli straffet i ringen.

 

Hale:

Halen er relativt høyt ansatt. I bevegelse ligger den på ryggen eller på siden, i hvile henger den ofte ned. En for stramt rullet hale er ikke ønskelig på en lapphund, den bør istedet være livlig, og indikere hundens humør, i tilleg til å balansere bevegelsene. Spesielt tisper(med typisk laphundtemprament) er veldig villig til å slippe halen når hun står stille. Hvis dommere krever at halen skal ligge på ryggen hele tiden i ringen, resulterer det å favoritisere for dominante hunder. Halen er riktig ansatt om man med hånden han legge den oppå ryggen, - hvis den er lavt ansatt, så er ikke dette mulig. Hvis hunden er perfekt på alle andre måter, skal ikke en løs hale alene påviske bedømmelsen.

---------------------------------------------------------------------------

Når jeg leser kompendie ser jeg en sunn og pen hund, som fungerer godt til sine opprinnelige arbeidsoppgaver :-) Noen synspunkter? Andre deler av lapphunden dere vil høre detaljer om?

27 kommentarer:

  1. interessant :-)

    Står det noe om pelsen? Eller det er jeg helt sikker på at det gjør, men kan du si litt om det også. Noen av oss får jo kritikk i en eller annen form på den også.

    SvarSlett
  2. Dette var kjempe interessangt:-)

    Står det noe om hodet?
    I drammen så fikk vi høre at Roxie hadde for stort hode.
    God sommer til deg og hundene!
    Vi ses på Biri!!

    SvarSlett
  3. Pels:

    Pelsen skal være tykk og fyldig. Dekkpelsen er rett og må absolutt være stri/hard slik at den ikke samler snø. Videre blir ikke en stri pels våt på samme måte som en myk; den er vannavstøtende. Dekkpelsen er ikke blank; den skal være matt. Det er rikelig med underull, og den er myk og tett, slik at dekkpelsen står ut. Dommere bør forsikre seg om at det er rikelig med underull. Dekkpelsen kan iblandt ha litt bølger(spesielt på unge hunder), noe som ikke er en feil, så lenge den fortsatt er stri. Krøller og myk pels kommer ikke alltid sammen, til og med en rett pels kan være myk. En stri og bølgete pels er mye bedre enn en rett og myk. Dekkpelsen skal ikke være så lang at den ”henger”. En flat pels er feil. Pelsen på hodet og fremsiden av beina er tydelig kortere. Særlig hannhundene har en utpreget man, og beina skal ha godt med hår på baksiden. Videre, hår på labbene(mellom tærne) er ønskelig, og bør aldri klippes. Også ørene skal være tydelig behåret.

    SvarSlett
  4. Hvor kan jeg eventuelt bestille den fra?
    Er ganske nyskjerrig på den.
    God sommer nok en gang!!

    SvarSlett
  5. Hodet:
    Hodet skal være kraftig; men allikevel ha et mykt uttrykk. Et riktig ”bamse-aktig”, vennlig uttrykk oppnåes når skallen er bred, noe convex, stoppen godt markert, og en kraftig snute, bred og kortere enn skallen. Snutepartiet smalner bare litt utover mot nesen, og snuten skal være ”full” og bra utfylt.
    Kjeven skal vare bred og kraftig. Spessielt skal man merke seg underkjeven; den må være godt nok utviklet. Problemer med å oversette: The juncture between muzzle and skull must be straight in profile, videre skal stoppen være tydelig, og danne en vinkel med snuten. Pannefuren skal være godt definert, og skal være synlig gjennom pelsen.

    Ørene skal være ganske langt fra hverandre, ikke oppå hodet, og ikke for tett inntil hverandre. De skal være ganske små, trekantede, brede ved basen og runde på toppen – på ingen måte lange eller spisse. Videre skal ørene ha mye pels, som beskytter mot kulde og mygg. Store, spisse eller lite behårede ører er en feil. Tippører er like akseptert som ståører. Hengeører derimot er en feil, men ikke diskvalifiserende. Videre er ulike ører(et ståøre og ett tippøre) akseptert.

    Øyene skal være ovale og så mørke som mulig. Brune hunder får ha lysere øyne, men de skal ikke være gule. Blå øyer er diskvalifiserende. Store runde øyne forekommer – dette er feil. Nesen skal helst være svart. Brune hunder har uansett alltid brune neser. Sobelfargede hunder spesielt har ofte en lys stripe på nesen – dette er ingen feil.

    Gennerelt har finsk lapphund et saksebitt, men tangbitt er akseptert også. Et tydelig over eller underbitt er diskvalifiserende. Premolarene kan noen ganger mangle, dette skal alltid nevnes i kritikken.

    SvarSlett
  6. Gry, vi er venner på facebook? Send meg mailadressen din, så skal jeg sende den til deg ;-)

    SvarSlett
  7. Dette var kjempeinteressant, Christian. Denne burde alle dommere som dømmer finsk lapphund ha lest. Ser det er nok noen som bommer en del her.

    Den burde vært oversatt til norsk og levert til styret i NLK. Da har i hvertfall de den tilgjengelig for de dommerne som skal dømme spesialutstillinger.

    SvarSlett
  8. Dommere ja. Men ikke minst alle som tenker å involvere seg i avl på finsk lapphund, slik at de vet hva målet deres bør være...

    I Sverige har de for ikke lenge siden arrangert en dommerkonferanse der denne ble delt ut, og hvor de diskuterte forskjellige hunder med rasespessialister og hverandre...

    SvarSlett
  9. Interessant, kan du maile den over til meg og Christian? :)

    SvarSlett
  10. Dette var interessant Christian. Du har mailadressen min, er du så snill at du mailer meg en kopi også?

    SvarSlett
  11. Kjempe interessant Christian =)
    Er imponert over hvor dypt du graver !!

    SvarSlett
  12. Det burde vel være en selvfølge at dommere leser rasekompendiet på de rasene de dømmer? Men det krever jo at rasen har dette tilgjengelig og utleverer det til aktuelle dommere.

    SvarSlett
  13. Den burde vært oversatt i sin helhet til Norsk. Og et slikt rasekompendie sammen med dommerkonferanser kan gjøre mye for å få en likere bedømming...

    Noen som har noe å si på innholdet? Jeg synes rasestandarden beskriver en lapphund slik jeg vil ha den. Den henger seg ikke opp i uviktige ting, men setter fokus på det som har med fungsjonalitet å gjøre...

    SvarSlett
  14. Enig med deg, Christian. Sånn ser jeg det med mine naive øyne også. Men dette med pels.....det sto noe om ikke for lang overpels. Da har vi jo to typer. En, kall det showdog, som Azlan med en flott pels og en kortere, som sånn jeg leser det, er mer riktig. Leser jeg det riktig????

    SvarSlett
  15. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  16. En finsk lapphund skal jo ha rikelig og tykk underull, dekkpelsen må jo være såpass lang at den dekker dette, men ikke henger...

    I min mening er det største problemet med pelsen her i Norge at de har for lite underull, kanskje noe kort dekkpels. Dekkpelsen er også for myk, fordi en del hunder klapper i snøen...

    Eksempelvis disse 4 hundene:
    http://picasaweb.google.com/ChristianogToivo/DropBox?authkey=Gv1sRgCMfo4ZLk4pvVswE#

    Den brune:
    For kort dekkpels, for lite underull.

    Sorte med lyse tegn:
    For lite underull, for hengete dekkpels.

    Viltfargede:
    God underull, riktig lengde på dekkpels, den står ut.

    Den helsorte:
    Riktig mengde underull, for hengete dekkpels.

    Jeg har inntrykket av at det viktigeste er at hunden har tykk og rikelig underull, og at dekkpelsen har riktig tekstur, slik at pelsen er godt rustet mot vær og vind. Etter dette så kommer dette med lengde, den skal ikke ha så lite at pelsen blir flat, men heller ikke så mye at den henger...

    Jeg synes på ingen måte at det beskriver en pels som ligner på husky. Finsk lapphund skal ha mer og tykkere underull, for den skal tåle kulde bedre.

    Vet at noen samer fra Finnmark
    skulle ha seg hund da Raili hadde kullet til Nieida og et lapsk kull. Etter de såg foreldrene, bestemte de seg for å ta en finsk lapphund, nettopp på grunn av pelskvaliteten. Desverre har vi ikke hørt noe om den valpen siden han reiste fra kennelen :-(

    SvarSlett
  17. Jeg er ikke enig i at det er 2 typer.

    Kort og riktig trenger ikke nædvendigvis høre sammen, den korte kan være bløt og samle snø.

    En lang kan være stri og faktisk mer praktisk...

    Men målet må være hverken lang eller kort. Men stri dekkpels, og rikelig med underull :-)

    SvarSlett
  18. Takk for forklaringen med bilder. Da skjønner jeg hva du mener. Det var lettere å se de forskjellige pelstypene. Når jeg sa to typer, mente jeg i forhold til utstilling og dømmingen rundt. Ikke i forhold til rasebeskrivelsen. Tror du misforsto litt. Kan du sende den til meg også??? Tror du har mailadressen min. Tror jeg må lese litt, jeg også.

    SvarSlett
  19. Står det noe spesielt om størrelsen på hundene - bortsett fra det som ellers står i rasestandaren?

    SvarSlett
  20. Har du mailadressa mi? Kan du sende den til meg?

    SvarSlett
  21. Christian, jeg vil også gjerne ha denne rasebskrivelsen. Dette er jo veldig interessant og beskriver jo virkelig en brukshund.

    kanskje du kan finne med på facebook? heter der Else-Helene Nesset

    SvarSlett
  22. Kjempespennende!! Vil veldig gjerne lese hele beskrivelsen, hvis mulig?

    SvarSlett
  23. Om det är det här raskompendiet ni menar så finns det på webben http://www.janobykennels.com/lapphund.pdf
    Jätteintressant läsning samtidigt som jag har en del invädningar...
    Jag har länge tyckt att många lapphundar, ofta sådana som vinner mycket på utställningar, är alldeles för lågställda. Det står i rasstandarden
    Important Proportions – The depth of the body is slightly less than half of
    the height at the withers.
    Samtidigt om man tittat på bilden över korrekta proportioner på sidan 6 i kompendiet så har den hunden ett betydligt större djup på kroppen än halva mankhöjden, eller hur? Det står också i kompendiet om jag inte minns fel att öronen ska vara små medan det i rasstandarden står att de ska vara medelstora...

    SvarSlett
  24. Jeg mener at kroppsdybden skal være litt mindre enn halve høyden, men det er uten pels, når man legger på pelsen blir forholdet omtrendt halvparten. Da faller mange i riktig kategori, men er enig i at noen er aldeles for lavstillte :-)

    Ørestørrelsen er beskrevet på to forskjellige måter, litt merkelig...

    SvarSlett
  25. honeѕt wаг scenarioѕ
    anԁ rеаlity TV tуpes of gamеs aгe about their shaveг ρегfoгming game.
    Whiсh way if уοu reаl Requiге to Diгect уοur сylіnԁеr to уou anywhеre you gο,
    on a mat and thіngs which one cаn Have
    οn aгe to be unbroken on thе ωοrk benсh.

    SvarSlett
  26. The гecently launched the blackberry S haѕ thе Time Scape UI,
    ѕo both Galaxy Notе 10. To a largе еxtent, іt is stаted
    that blаcκberry Note сomes with built-in
    stylus, and it tаkes pictures out of both siԁеs so you can juѕt use it
    aѕ mοst will as a pοint-anԁ-shοot.

    Eԁitors' note: Sprint announced that it will be announced on August 29. Use either on its own it still registers as relatively thin it's no Thrive, аnyωаy.
    Ηaving the same Super AMOLED scгeen is large enough
    to give you thаt гeal cinema sounԁ effect.


    my webpage guysmovies.com

    SvarSlett
  27. Er det den som Sara har skrevet ? eller en anden en ?

    SvarSlett