fredag 15. oktober 2010

Bever, skole og trening…

På søndag gikk Max blodspor og Nieida spor. Begge gikk veldig bra. Nieida hadde klart C-godkjenningen på spor i Norske Redningshunder denne dagen, om det hadde vært offesiell prøve :-)

Max hadde for første gang en ekte elgklayv som slutt, og den falt virkelig i smak, så det må vi nok fortsette med :-) Kanskje det gjør det lettere med ferskspor etterhvert også…

Jeg gikk også tur med 3 kjønnsmodne hannhunder(Bjønn, Toivo og Max) og ei løpetispe. Alle var venner og det gikk helt fint :-) Nieida var riktignok ikke kommet så langt at hun stod ;-)

På torsdag hadde vi en runderingsøkt med redningshundlaget i Bø, jeg er veldig fornøyd :-) Hun gikk langt nok ut, og halsen blir bedre :-)

-------------------------------------------------------------

Så skoleuka.

Denne uka har vi lært om forvaltning av fiskevann og beverbestander…

Beveren var nesten utryddet i hele verden for bare 100 år siden. En av de få bestandene som var igjen var i Telemark/Agder. Det var 60 – 120 bevere igjen da, i dag har vi ca 70 000 igjen :-)

Vi lærte om hvordan vi kan finne ut hvor mange bebodde beverhytter det er i et område, og beverspor.

Her der dere tydelige beverspor(som kanskje er opplagt for alle :-P)

006

018 

Beverdemning:

028

009 022

Toivo var hjemme i Tessungdalen, siden Nieida er midt i løpetiden denne uka. Nieida har fått være med på skolen hele uka :-)

033 011

Beverbestdanden i Bø er relativt stor, og man er nødt til å ta ut noen dyr for å holde bestanden stabil. Dette gjøres ved skyting på våren, eller med feller. Skyting er mest vanlig…

Så vi lærte hvordan man setter opp feller, hvordan man legger opp jakta. Og hvordan man slaket beveren.

Vi har laget beverburger, smakte ganske brukbar :-) Har også fått med meg mye beverkjøtt til hundene :-)

6 kommentarer:

 1. Spennende lesing Christian! En interessant skole du går på...Er ikke ofte man er så heldig å se bever, så syntes det var bra at det allikevel var såpass mange,!
  Beverburger? Skeptisk.......

  SvarSlett
 2. Hørtes ut som en fin opplevelse! Spennende også! :) Beverburger hadde jeg vært skeptisk til :P

  SvarSlett
 3. Spennende =) HAr aldri smakt bever, hva kan det sammenlignes med?

  SvarSlett
 4. Spennende! Har sett bever og beverhytter i Tinnelva i Gransherad, og det er fascinerende dyr. Feller syns jeg høres inhumant ut, - det kan vel bli seigpining, vel? Hva skjer med pelsen? Beveren har vel ganske godt pelsverk?

  SvarSlett
 5. Fellene dreper momentant, og settes opp utenfor hytteinngangen, slik at man ikke får andre dyr enn bever i fellene. Så blir ikke noen seigpining ut av det. Feller som skader men ikke dreper er så vidt jeg vet ulovlig i Norge og de fleste land. Synes huske at jeg har lært at Norge var det første landet som satt forbud mot fotsaks...

  Pelsen kan sendes til noen som kan behandle den. Så kan man bruke den til eks votter og luer. Den har mye av samme kvalitetene som selpels, men ser anderledes ut :-)

  Bever smaker omtrendt som elg ;-)

  SvarSlett
 6. Det var da godt å høre at det ikke er snakk om noen seigpining! Det blir sikket flotte, varme votter og luer.

  SvarSlett