onsdag 1. februar 2012

Info til valpekjøpere, ang HUNDEMAT

040

På bildet er valpene 5 uker og spiser havregrøt med helmelk og rå egg.

Tenkte å skrive et innlegg her på bloggen om mine tanker rundt mat til valpene, og mine anbefalinger til valpekjøperne.

Disse første ukene har valpene fått 5 måltid om dagen. De har fått:

Vom og hundemat:

Dette er det de har spist mest av, de har fått varianten som heter ”VALPEFOR”. Detter er pølser på 500g som kjøpes frosset. De er rå og inneholder kylling, storfevom, laks, egg og okselever. Dette er valpene veldig glad i.

Tørrfor:

Valpene har fått måltider med Appetitt og Robur, begge valpefor. I begynnelsen var foret alltid oppbløtt siden tørrfor sveller i magen. Valpene har en tendens til å spise seg mette, men når valpeforet vokser i magesekken spyr de det opp igjen. Dette løses ved å la det svelle i lunket vann før valpen får tørrforet servert. Appetitt sitt valpefor har relativt store kuler, og er derfor lurt å bløte opp en god stund uansett. Robur valpeforet har veldig små kuler, og valpene har allerede fått prøve å soise dette foret uten att det er oppbløtt i vann. Dette har gått fint, men da har det vært relativt små porsjoner.

Norwegian Polar:

Dette er en annen type kjøttpølse, som også kjøpes frosset. Den er laget av slakteprodukter og 9% mais. Den største forskjellen på Norwegian Polar og Vom og hundemat er at Norwegian Polar er varmebehandlet, og er derfor fastere og lukter nesten som leverpostei. Mens Vom og hundemat lukter nesten som når man åpner en kjøttdeigpakke. Fordi denne er såpass fast har jeg blandet inn litt lunket vann så valpene får i seg mer veske og så den blir lettere å spise for valpene.

Vann:

Valpene har alltid stående friskt vann tilgjenglig, dette er veldig viktig at en hund har.

Annet:

Det er ingenting feil med å gi hunden noe annet en gang iblant, men det er veldig lurt og praktisk å ha et fullfor (som nevnt ovenfor) som hovedbasis. En brødskive med leverpostei, havregrøt kokt på melk og så røre inn rå egg, middagsrester som ikke inneholder store mengder løk, salt eller krydder kan gjerne valpene få en gang iblant. Eller en skvett kefir på morgenkvisten.

Foringsrutiner:

Jeg kommer ikke til å fortelle dere eksakt foringsmengde ved hvert måltid, og heller ikke en eksakt nedtrappingsplan ang. måltidene. Dette er fordi valpene er veldig forskjellige og Nipsu som er mye større enn Aliisa spiser også naturligvis mer. Det er mulig at det er stor variasjon på aktivitetsnivå også på valpene. Som regel vil det stå en veiledende mengde pr dag på forsekken, men denne er VEILEDENDE og min erfaring er at valpene som regel spiser mindre enn mengden som står på pakken.

Jeg anbefaler dere å tilby valpen mat 5 ganger i løpet av dagen, la den spise seg mett, og så fjerne maten igjen når hunden er ferdig med å spise. Jeg merker at noen av valpene allerede ikke spiser på 1 av de 5 måltidene. Dette betyr at det er mulig at det snart er tid for å kutte ned til 4 måltider pr dag. Etter hvert, om dere ser at valpen ikke spiser ved 1 av disse måltidene også, så kan dere kutte ned til 3, også senere til 2. Den bør ha sluttet å spise det ene måltidet i flere dager på rad, før dere kutter det ut helt. Mine voksne hunder har selv bestemt at 1 måltid om dagen er nok nå når de er voksne. Andre forer 2 måltid om dagen til voksne hunder, dette er opptil hver enkelt hund og eier å finne ut av sammen.

Etter hvert når valpen er 4 – 5 måneder kan dere begynne kjenne over hunden. Noen hunder kan overspise, mens andre spiser bare det de trenger. Man må kjenne etter på hunden om den er i ferd med å bli for tjukk, da kjenner man over ribbeina og hoftekulene, man skal kunne kjenne ribbeina godt og ane hoftekulene. Jeg kan demonstrere dette for dere på mine voksne hunder neste gang vi treffes. Det er viktig at hunden ikke blir overvektig, spesielt under oppveksten! Viser den tendenser til det må man begrense matmengden noe, dette kan vi ha kontakt om når valpene blir 4 – 5 mnd, det er bare å ta en telefon!

Min erfaring er at jeg ofte synes valpene spiser fryktelig lite, men er de aktive friske og ikke blir tynne, så spiser de nok riktig mengde mat. Dere kan gjerne spørre veterinæren om hva veterinæren synes om vekten på valpen når dere er der for å ta 12 ukers vaksinen. Eller bare ta en telefon til meg om dere er usikre. Men jeg kommer ikke til å gi dere en ”fasit” på mengde mat ved hvert måltid fordi dette er veldig variabelt fra individ til individ og det er mange faktorer som spiller inn.

Jeg anbefaler å fortsette å gi hunden Vom og Hundemat. Av dette foret vil det ikke være unaturlig om det bare går 1/4 av en pølse om dagen. Til en voksen hund anbefaler produsenten ca 2% av kroppsvekten hver dag til en voksen hund. For Nieida vil dette tilsvare ca. 300 gram. En aktiv valp i vekst vill trenge mye mer enn 2% av sin kroppsvekt hver dag.

Det kan også være greit å fore på tørrfor i tillegg til Vom og Hundemat, og gjerne kjøp noen pølser med Norwegian Polar også. Det er ingenting i veien for at en hund skal spise variert! Selv om dere muligens får høre det av personer som selger hundemat, men det er bare et salgstriks. Disse valpene har fått variert kost og de har ikke vært løse i magen en eneste gang.

Når dere henter valpen får dere med dere 3 kg appetitt valpefor, og en pølse med Vom og hundemat. Det er ingenting i veien for å velge et annet formerke etter dere er ferdig med denne 3 kg sekken. Merker som har fungert utmerket på mine hunder er; Robur, Pro Plan og Appetitt. Jeg anbefaler derfor disse, men det er ingenting i veien for å også prøve andre også.

Her kan dere se utsalgssteder av Vom og Hundemat: http://www.vomoghundemat.no/utsalgssteder

Dere kan prøve dere litt frem, det er allerede forskjell på valpenes preferanser. F.eks er Aliisa den som gjerne spiser Robur tørt, mens Nipsu er veldig glad i og hiver seg over Vom og Hundemat og Norwegian Polar. Andre igjen synes oppbløtt Appetitt er veldig ok. Men jeg merker at alle synes det er veldig allright å ha variasjon, man kan jo tenke seg selv, hvordan det ville være å spise nøyaktig det samme dag ut og dag inn.

Det er utrolig mange meninger om foring av hund, og dere kan komme borti mange ekstremt skråsikre som mener det ene eller det andre. Men dette er det som fungerer best for meg, og jeg har i hvert fall friske, fine og lykkelige hunder. Ta gjerne en telefon til meg om en ansatt i dyrebutikk eller en veterinær gjør dere usikre. Ha i bakhodet at også veterinærer er selgere…

Hvis dere føler at noe er uklart, så kan dere gjerne spørre, eller vi ka diskutere i Facebook-gruppa. Vær heller ikke redd for å ta en telefon eller send en SMS!

6 kommentarer:

 1. Jippi, fornuftig fôringsinnlegg! Har bare en kommentar ang Norwegian Polar. Nå håper jeg ikke at det blir et problem på noen av dine valper eller andre hunder Christian, men i forhold til NP så er det greit å være obs på at innholdsfortegnelsen ikke aaalltid stemmer overens med det faktiske innholdet, da produsenten tar det en får av slakteavfallet. Noe som ikke er negativt i utgangspunktet, men som kan være svært uheldig om man har en hund med matallergi. Bare greit å vite, men har man ikke en allergisk hund er det jo ikke så farlig (:

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, for allergiske hunder kan det nok være lurt å prøve kyllingpølsen til Vom og Hundemat. Risikoen for forallergi er større om tispen og valpene er ensidig foret, så slik sett stiller disse valpene sterkt ;-) Begge foreldrene har heller ikke problemer med å spise det meste :-)

   Slett
 2. Ved et nærmere ettersyn tror jeg faktisk det er Norwegian Polar med kefir de spiser på bildet ;-)

  SvarSlett
 3. Härligt med Ny design på bloggen, betydligt modernare och snyggare. Bra Jobbat ! Och fantastiska valpar har du med ! Bra inlägg om utfodringen fick en att tänka till själv. Du har mycket rätt i det du skriver med Varierad kost. Men Appetitt avstår jag från att ge mina, Queen är känslig för foder och har reagerat på detta. Det varierar så klart mellan hund och hund. Mvh Jessica Kennel Onni`s

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes bloggen ble fin jeg også ;-)Takk for komplementet ;-)

   Ja, det er forskjell på hunder, nå ble det til at de fikk med seg eukanuba istedenfor appetitt :-P De har altså gått på Robur, Appetitt og Eukanuba før de reiser. Neste gang jeg kjøper tørrfor skal jeg kjøpe valpeforet fra skyttens, danskprodusert og rimelig i pris. Det er Vom og Hundemat som er forhandlere av dette foret :-)

   Slett
 4. Bloggen var blitt veldig fin, flotte bilder. Og supersøte valper!

  Syns det var interessant å lese om foringsritualene hos deg - vi råforer jo Frost og jeg har vel alltid tenkt at om det ikke er faktisk farlig for han, så kan han smake. Mest fordi jeg syns det må være kjedelig å rusle gjennom livet kun knaskende på tørrfor, men også fordi jeg syns det er greit at magen hans er litt herdet; tidvis får jo han jo tak i noe gøy i skogen el.l.

  SvarSlett