onsdag 26. januar 2011

Bevare brukshunden

Når jeg fortalte om Nieidas bror som er reingjeter, var det flere som sa, “det er jo det de er skapt for”. Før har jeg også snakket med flere som synes det er synd at vi på lapphund ikke jobber med å bevare brukshundegenskapene, nemlig reingjeting…

Jeg synes dette er et litt snevert syn for Lapphunden. Reingjeting er 1 av mange bruksområder lapphunden har hatt.

Man kan med rimelig stor sikkerhet si at lapphunden er 5000 til 7000 år gammel. Man har et funn av den såkalte “Varangerhunden” som ble funnet i Sør-Varanger, som er meget lik lapphunden. Den eldste kilden man har om reindrift er derimot fra år 499, og det er fra sibirsk-mongolske områder. Den nordnorske høvdingen Ottar forteller på slutten av 800-tallet at han hadde ca. 600 reinsdyr, hvorav 6 var lokkerein som ble benyttet til villreinjakt. Det er vanskelig å tidfeste nøyaktig når overgangen fra villreinjakt til dagens mer intensive tamreindrift skjedde i Norge, men overgangen har trolig skjedd gradvis etter hvert som villreinflokkene ble hardere beskattet når nye våpen ble introdusert.

Reingjeting er i historisk perspektiv da en relativt ny arbeidsoppgave, før det har den vært med på villreinjakt, og sammen med samene vært med på en glidende overgang til gjeterhund. Norsk elghund, sort, mener man har en hel del lapphund blod i seg, noe som kanskje gjenspeiler noen av egenskapene som har ligget i lapphunden…

I 1673 berømmer professor J Schefferus lapphunden for deres intelligens, mot og sporingsevne. Dette er vel en av de få eldre kildene man har som beskriver lapphundbruksegenskaper?

Derfor blir det kanskje feil å bare snakke om gjeting når man snakker om å bevare lapphundens bruksegenskaper?

Vi har i Norge flere eksempler på godkjente ettersøkshunder, i Sverige er det faktisk ganske mange viltsporchampioner innen rasen Finsk Lapphund. En egenskap vi med stor sikkerhet kan si at lapphunden alltid har hatt, og som er viktig å ta vare på for å bevare rasens bruksegenskaper.

En lapphund som i all tid har vært så allsidig, er det vel nettopp denne allsidigheten man bør legge vekt på? En sammarbeidsvillig hund, som kan lære seg det meste?

KettuharjunElle19750

Bildet er av Kettuharjun Elle, som er finsk lydighetschampion. Ikke nok med det men har også vært Finlands mestvinnende lydighetshund uansett rase! Nieidas bestemor, Lumiturpa Kylmänkukka er godkjent reddningshund. Lecibsin Kultakauno er brukshundchampion!

Digresjon: Alle overnevnte hunder er fra såkalte showlinjer, det er også Nieidas helbror som er en dyktig reingjeter. Altså: Renvallarlinjer og Showlinjer er IKKE som i mange andre raser spørsmål om utstillingslinjer vs brukslinjer! Det er heller et spørsmål om uenighet i type, og hva som genetisk er “rene” linjer. Mange av av som driver ren renvallaravl i dag mener Finsk lapphund skal se ut som en litt langhåret lapsk vallhund. Renvallarlinjene brukes ikke i større grad til brukshunder, hverken gjeterhunder eller andre bruksområder.

Gjeterhunder generellt gjør det bra på mange plan, og er allsidige. Det ser man bl.a på hvordan Border Collien dominerer både agility og lydighetssporten. Å ta vare på de allsidige brukshundegenskapene til lapphunden er for meg å bevare lapphunden som den opprinnelige brukshunden den var. Gjeteregenskapene er selvfølgelig en del av dette, men det blir feil å ensidig skulle fokusere på dette når man skal gjøre tiltak for å bevare lapphundens bruksegenskaper ;-)

Dette passer jo også med beskrivelsen i rasestandarden vi har i deg:

“Ivrig, modig, rolig, lærevillig. Vennlig og trofast”

Man må vel kanskje være lapphundeier for å forstå hvordan man kan beskrive en hund som både ivrig og rolig?

5 kommentarer:

 1. Helt enig med deg, Christian. Derfor synes jeg at det er så viktig at det også i avl vurderes mentale egenskaper og gjerne oppnådde resultater.
  Dette tror jeg vil gi mer informasjon enn kun utstillingsresulater, og kanskje hjelpe oss til at rasen bevarer sine bruksegeneskaper fremover.

  SvarSlett
 2. Eg er også einig med deg: lapphunden er ein allsidig hund, og eg har inntrykk av at den kan brukast til "alt". Og det siste du skreiv føler eg er veldig beskrivande! Lapphunden er både ivrig og rolig! :D

  eg var ikkje klar over at reingjetinga faktisk er ein relativt "ny" aktivitet for lapphunden, så idag har eg lært noko nytt! det er jo stort sett berre snakk om reingjeting når ein snakkar om lapphundar. men eg veit også, som du nemnte, at det vert brukt mykje lapphundar som rednings- og ettersøkshund. Det verkar som lapphunden er naturtalent når det gjeld sporing - det har eg iallefall merka sjølv med min eigen hund.

  SvarSlett
 3. Bra innlegg, Christian! Jeg er helt enig. Nettopp bredden i egenskaper er vel også noe av det som har holdt hunden "gående" gjennom skiftende livsvilkår opp gjennom tidene. Og enig med Else: Bra å vektlegge bruksegenskaper i tillegg til utstillingsresultater.

  SvarSlett
 4. Prøvde å kommentere her igår, men det bare 'datt ut' igjen! Kjedelig..
  Det du tar opp her er jo veldig interessant! Vi har en intelligent hund som er praktisk anlagt. En brukshund med gode egenskaper som fortjener å bli brukt på en eller anna måte. Det tror jeg er veldig viktig for dens ve og vel, og da blir f.eks agility like bra som reinsgjeting :o)

  SvarSlett
 5. Jeg er enig med Nøve, lapphunden er uten tvil en allsidig og intelligent rase som fortjener å få brukt seg, enten det er i agility, reingjeting eller som sporhund. Eller hva annet man gjør.

  Det er viktig å fremelske variasjonen innen rasen:)

  SvarSlett