lørdag 19. november 2011

Valper ventes!

Nå er jeg ganske sikker på at Nieida er drektig!

Valper forventes ca 12. desember og leveringsklare ca 6. februar.

Her kommer litt informasjon om kombinasjonen:

SUCH NUCH Ikimuiston Kapteeni Klutz           NUCH Raiddokas Odda-Nieida

036 156

Helse:

Begge foreldrene er HD-frie, pappa Kapu har HD-status B, og mor Nieida har A. Nieidas kullsøster har også A, og Nieidas pappa i Finland har en uvanlig bra HD-index på 119. Kapu har flere kull fra før, og har også vist at han stort sett gir friske hofter.

Mor og Far har kjent PRA-status, mor er bærer og far er fri. Dette innebærer at valpene i dette kullet aldri vil kunne utvikle sykdommen.

Begge foreldrene er sunne og friske, og jeg har ikke funnet at det finnes forekomster av like arvelige sykdommer ved denne kombinasjonen.

Innavlsgraden er liten, bare 0,7 %.

015017 

Gemytt:

Foreldrene til dette kullet har en del fellestrekk når det gjelder gemytt. Begge 2 er utpreget snille hunder, som kommer godt overens med de fleste hunder, og også andre dyr. Begge er trygge og stabile hunder, samtidig som de er relativt førermyke, noe som innebærer at valpene antageligvis ikke behøver eller fortjener en streng oppdragelse, selv om det allikevel er viktig å være konsekvent.

Begge er sosiale hunder som elsker å få kos, Kapu elsker alle, mens Nieida kan være noe likegyldig overfor mennesker hun ikke kjenner, med dette mener jeg at hun ikke nødvendigvis ikke oppsøker de om vi møter de på tur, og at hun nødvendigvis ikke hører når fremmede roper på henne. Inne hilser hun alltid når vi får besøk, men bjeffer ikke og blir fort uinteressert i besøket om hun ikke kjenner de.

Jeg er av den oppfattningen at Finske Lapphunder bruker litt tid på å bli voksne i hodet, slik var det med Nieida også. Hun var utrolig snill som valp, og forsåvidt lettlært, men det er ikke før hun nærmet seg 2 år at hun faktisk hadde konsentrasjonen til lengre treningsøkter.

Jeg har vansklig for å tenke meg mer perfekte familiehunder enn foreldrene til dette kullet.

004

Eksteriør:

Mor er Norsk Utstillingschampion, hun er en kraftig tispe med god benstamme og rikelig pels av riktig kvalitet. Far er både Norsk og Svensk Utstillingschampion, i høst entret han ringen igjen etter mange år, og fikk CK og ble 3 BHK og BIR veteran! Det var gøy å møte en 10åring i så god form og med så mye livsglede! De har en del av de samme kvalitetene, samtidig som de utfyller hverandre godt på de områdene som kunne vært bedre. Jeg har stor tro på denne kombinasjonen.

Fargemessig skal det statistisk sett bli født halvparten sorte og halvparten brune i denne kombinasjonen.

Klutz Nieida3

I tillegg skal (statistisk) 25% bli enten helbrun eller helsort(uten tegn).

Eksempel på helsort, Nieidas halvbror SUCH Raiddokas Lomalainen og Kapus bestemor FIN MVA JMV-98 Sydäntalven Ahpebiegga:

358_thumb[2]24kuva

Eksempel på helbrun Nieidas mamma Staalon Piparipimu og Nieidas bestemor C.I.B FIN MVA LV MVA NO MVA EE MVA BALTV-04 Staalon Lieddi:

staalonpiparipimu1 staalonlieddi2

Det er også en liten mulighet for at det blir født cremevalper i kullet, slik som f.eks Kapus sønn Raiddokas Ernst:

144_thumb[2] 

Tidligere innlegg om dette valpekullet:

http://nordanlidenstoaivo.blogspot.com/2011/02/valpeplaner.html

http://nordanlidenstoaivo.blogspot.com/2011/10/na-haper-vi-pa-valper.html

 

Spørsmål om kombinasjonen og valpene kan sendes til: chlau_36@hotmail.com

Eller på telefon: 97134508

9 kommentarer:

 1. Så spennende, Christian! Lykke til :) Kan tenke meg du gleder deg enormt mye nå!

  SvarSlett
 2. Spennende, Christian! Nå bir det liv!

  SvarSlett
 3. Lykke til ! Det blir nok ett flott kull :)

  Travle tider i vente.

  SvarSlett
 4. Så gøy Christian...Nå blir du jammen bestefar også..hehe

  SvarSlett
 5. GRATTIS till de bruna....hälsar halvbroder och världens goaste Ernst i Sverige, med familj!!

  SvarSlett
 6. Så flotte de var!!!vi har sååå lyst på, men må spare litt!!håper du skal ha flere valpekull på Nieida :-)

  SvarSlett
 7. Jeg har før kun set 1 billede af Kapteeni Klutz. Jeg kan se, at Jojki har det samme udtryk som sin far. Hun er en utrolig glad og mjuk hund. Hun er nu snart 6 år og er fuld af leg og er meget baby!! Hun har en stofkanin som hun altid sutter på når hun hygger sig. Den har hun haft i alle årene. Og hun elsker mennesker!!!!! Men andre hunde kan hun ikke så godt lide. Kun hanhunde.... Hun har en helt vidunderlig pels. Det har hun så vidt jeg ved efter sin far.

  SvarSlett