fredag 16. desember 2011

Intrauterin posisjon

Hunder og andre pattedyr som får kull, har valpene lagt som perler på en snor, i 2 horn. Som regel vil det under fødsel komme en valp fra hvert sitt horn. Derfor er det mulig å kartlegge hvor valpene har ligget inni magen(Intrauterin posisjon). I mitt kull har det antagelig sett slik ut(guttene er blå, jentene røde):

Livmor

Forskning har vist at hvordan de ligger kan ha påvirkning på hvordan valpene senere vil bli adferdsmessig. Dette er fordi guttefostrene produserer testosteron og litt av testosteronet lekker ut i fosterveska, og dette kan påvirke de andre valpene, særlig de som ligger nærmest. En hannhund som ligger imellom 2 hannhunder har derfor større sjans for å bli “veldig hannhund”. Det har også vist seg at tisper som har ligget imellom 2 hannhunder har større sjans for å selv føde en overvekt av hannhunder om hun har kull. Denne posisjonen kan påvirke hormonnivåer, aggressiv adferd, sekundær kjønnskarakter mm.

De 2 guttene har antagelig “bodd” i hvert sitt horn, og derfor har det ikke blitt veldig mye testosteronpåvirkning hos noen av valpene. Ingen av tispene har vært “omriget” av testosteron heller. Dette kan ha betydning for hvordan disse valpene blir som voksne, og det er mindre sannsynlig at de vil utvikle utpreget hannhundadferd. Det pleier å være slik at de fleste valpekjøpere vil ha tisper, og jeg tror nok ofte det er knyttet til en frykt for å få en hannhund som er “veldig hannhund”.

Det skal bli spennende å se kullet vokse opp, og se om disse hypotesene vil stemme. Jeg har møtt tisper som har vært eneste tispa i kullet, og jeg mener å kunne se at testosteronet har hatt en innvirkning på de. Noen andre som har tanker eller erfaringer rundt dette?

5 kommentarer:

 1. Jeg kjenner Tuuli og Tussi. Begge tispene var de eneste i sine kull, begge har fire brødre, og de tøffe og strie damer. Tuuli har nok også ett mer robust utseende enn mange andre tisper jeg har møtt.

  SvarSlett
 2. Jeg er jo ganske fornøyd med fordelingen i dette kullet, her er det ingen som får for mye ;-)

  Jeg har jo også tenkt at Tuuli virker litt maskulin, ikke at det trenger bety noe negativt i den forstand ;-) Men "mennemenner" er noe jeg personlig ønsker minst mulig av, mye markering, blir tullerusk av løpetisper osv ;-)

  Max er far et kull med 2 hanner og 4 tisper. Bjønn fra et kull med 3 hanner og 1 tispe. Bjønn er nok mer mannemann(i forhold til markering og løpetisper)... Men Bjønn er en veldig snill og grei hund allikevel, men jeg mener å se en forskjell ;-)

  SvarSlett
 3. Så morro at du tar opp dette her, dette synes jeg også var veldig interessant da jeg kjøpte Arja og fikk valper selv. Arja ble jo den tøffeste i kullet, og hun lå mellom 2 hanner.
  Aiko og Kairo har ligget sammen, og Rocky og Anja iflg dette.

  SvarSlett
 4. Dette er ting vi oppdretter burde ha fokus på ved valg av avlsdyr, og ved valg av valp til ny eier i forhold til deres ønsker.

  SvarSlett
 5. Jeg skrev jo på FB at dette er statistisk forskn ing, og ifølge statestikken skulle jeg hatt 3 sorte av mine 6, men jeg har 6 brune ;-)

  Så man må vel ta forbehold om at hunder KAN komme ut i "feil" rekkefølge. Og at det KAN være hunder som allikevel ikke blir "mennemenn" om de er i kull hvor det er mange hanner ;-)

  Så jeg ville ikke lagt for stor vekt på dette, men jeg synes det er lurt for oppdrettere å vite om i det minste ;-)

  SvarSlett