torsdag 15. desember 2011

Valpeoppdatering

Alle 6 valpene går opp i vekt, er spenstige og livlige og i fin form. Stort sett er det ro i valpekassen. Jeg skifter på valpekassen etter behov, som ikke er særlig ofte siden Nieida holder den ren, men har pleddene fordi den blir dull av pelsen til Nieida som detter av rundt puppene hennes. Nieida ville nødig gå fra valpene sine de første dagene, men er nå frivillig med ut for å tisse. Hun vil fortsatt under kanoen en tur å sjekke, så jeg vet ikke hva hun planlegger ;-)

011

Så alt går rimelig greit, men vi fikk oss en støkk i går.

En av de bakerste puppene til Nieida var fullere enn de andre å går til morgen, men jeg tenkte ikke noe mer over det og tenkte det ville ordne seg. Senere på dagen la jeg valpene til puppen for å få tømt den, et par timer etter dette kjente jeg puppen begynte å bli hard. Jeg kontaktet andre FL-oppdrettere via Facebook og telefon, og fikk vite at dette er ganske vanlig, og at det var viktig å massere ut den tykke melka før det satt seg betennelse i puppen. Jeg masserte og masserte, og det kom minimalt med melk ut, og de få dråpene som kom var helt fin melk, ikke slik den skulle være om den hadde begynt å fortykke seg.

Jeg brukte enda noen timer med massasje med klut og grønnsåpevann, og det hjalp ikke, jeg fikk godt beskrevet hvordan denne øvelsen skulle gjøres av flere oppdrettere som hadde gjort dette før, men det kom allikevel ingenting ut.

Så jeg leste litt på nettet, googlet “Jurbetennelse”. Og der fikk jeg se jur som hadde sprekt, og jurvevet dør og faller av, noe som resulterer i et stort åpent sår, og dette var ting som utviklet seg fort, og det var advarsler om at tispen kunne dø! Jeg ble såklart VELDIG nervøs, og ringte veterinær og forklarte situasjonen. Det hele endte med at Nieida fikk en antibiotikasprøyte i går, og vi fikk bestillt antibiotikabehandling som hun startet på i kveld.

Det jeg ikke får helt til å stemme er at Nieidas almenntilstand er veldig god, valpene er fornøyde og friske, Nieida har ikke feber og spiser og drikker godt. Hun viser altså ingen tegn på at dette plager henne. Puppen er heller ikke missfarget eller sprengt, bare hard. Eneste gangen hun viser ubehag er når jeg masserer litt kraftig, sikkert for at det gjør vondt, og også for at det hindrer valpene i å ligge nær henne.

Hun vil uansett gå på antibiotikakur noen dager nå, men en kur som ikke skal være skadlig for valpene, og de har ikke en gang blitt løse i magen i dag, så det lover godt.

Jeg fikk senere høre av en lapphundoppdretter som hadde hatt tisper som hadde pupper som ikke fungerer, altså de produserer ikke noe særlig med melk, og blir harde men ikke betente på noen måte. Dette har jeg aldr hørt om før, men jeg heller mer mot at det er det Nieida har. Jeg snakka med min mor om dette, for det er en del av de samme problemstillingene man kan møte når man driver med sau, og hun sa at vi også hadde søyer man ikke fikk åpnet juret på, men at det da etterhvert slutter å produsere melk når det ikke blir stimulert. Lapphundoppdretteren fortalte at en tispe med 2 slike pupper allikevel klarte å fø opp 9 valper, så dette trenger ikke ha noen praktisk betydning slik sett.

012

Hvordan ser man forskjell på denne haugen med “brownies”?

En jente har et lite hvitt merke i halsen, en annen et stort hvitt merke, 1 tispe har sporer, og den siste tispen har ingen av delene. Guttene ligger i hver sin ende av vektskalaen, og jeg klarer derfor å se forskjell på de på den måten, foreløbig ihvertfall. Det ser ut som alle 4 får tegn, men noen er jeg litt usikker på enda.

Neste oppdatering kommer til helga, på fredag skal jeg levere en skoleoppgave om sentrale begreper i sykepleien, jeg har kanskje glemt å si det? Jeg går på sykepleieren nå ;-) Så blogging må utgå frem til helga, til fordel for skole og valper. Men til helga kommer det mer bilder ;-)

5 kommentarer:

 1. Dette er så utrolig gøy å lese om Christian (ikke om det harde juret da, men om valpene, og hvor fint det går:o). En nydelig bukett med brownies og en superflink mamma Nieida!

  Søyene kan også være i kjempeform ved jurbetennelse helt til de brått blir kjempedårlige. La oss håpe det ikke er en begynnende jurbetennelse, men bare en litt "inaktiv" pupp. Godt du har forberedt deg med antibiotika uansett.

  Lykke til meg oppgaven, vi følger med på valpene:o)

  SvarSlett
 2. hei må bare si ifra at vi følger spent med:) gleder vårs til å få valp fra deg!er så moro å lese bloggen din å se bilder av de nydelige små.jeg ringer deg etter jul en gang er en del praktiske opplysninger jeg må få svar på.kos deg med valpene:) trine

  SvarSlett
 3. else sælebakke
  dette er spennende. betennelse forekommer, vi hadde det på kuene. de var like fin i formen fordi om de fikk antibiotika. håper det retter seg. hvor langt er du kommet i sykepleien, har du mye igjen? spennende det også. lykke til:))

  SvarSlett
 4. Else, jeg studerer 75% og dette er første året, så jeg har 3 1/2 år igjen.

  Trine, bare ring, dere kommer vel på besøk rett på nyåret, eller kanskje i romjula?

  SvarSlett
 5. Åh, de er så nydelige. Og så moro at hele gjengen var brune. :-)
  Gratulerer så masse med 6 flotte valper!

  SvarSlett