søndag 6. februar 2011

Landet bortenfor…

Dokumentar vist på NRK i kveld, for dere som ige såg den ligger den her:

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/709081/

De driver reindrift og bruker mye hunder. Det ser ut som de har ganske stort forbruk, for det er mange hunder som vises i serien. 2 av hundene er nok ikke reingjetere, en dachs og en terrier.

Ellers kan man se en som helt sikkert må være renraset Svensk Lapphund. Også er det noen som helt sikkert har Border Collie og Kelpie blod. Nieidas kullsøster Raki, bor nemlig i dette reindriftsområde, og hennes eier tipset meg om dette programmet. Hun har fortalt meg at det stort sett brukes blandinger med Border Collie og Kelpie nå…

Jeg synes det var interessant å se filmene fra gjetingen. Border Collie har jeg sett gjete mye før, når vi selv drev med sau, og de gjette reinen på samme måte. Men noen av hundene oppførte seg anderledes, med mer lyd, dessuten med krøll på halen, så det spørs om ikke noen hadde lapphundblod i seg også der… Noen av de var jo veldig like lapske vallhunder… Synes det er gøy å høre hvor viktig de synes det er å ha hunder i rindriften :-)

I et annet program på NRK for noen år siden, var det en samisk mann fra Norge, som reiste rundt til samiske stammer i Sverige, Finland og Russland. I Russland, tror det var Karelen, kunne jeg se glimt av en veldig lysebrun tykkpelset hund, som lignet en veldig pen Finsk lapphund, denne stammen hadde nok opprinnelige hunder, aldri avlet med andre raser enn hva som finnes opprinnelig, for denne nomadestammen levde helt i pakt med naturen, alle klær var laget av det de hadde i naturen…

Veldig interessant med slike TV-klipp, får meg til å tenke på en lengre Roadtrip ;-)

2 kommentarer:

 1. Fikk med meg bare slutten av programmet!! (men jeg håper Telenor får fiksa fiberen her en vakker dag, så jeg får sett nett-tv...)
  Enig med deg, veldig moro å høre om reindrift og bruk av hunder, og om samarbeidet mellom mann og hund. Hvordan de lever og levde.

  Gleder meg dessuten til å høre mer om din familie ;o)
  ps. har ikke fått svar fra Langedrag, enda..

  SvarSlett
 2. Fikk heller ikke sett hele programmet, men så en del ulike hunder, ja. Artig å høre at det kan være border/kelpie-blandinger. La også merke til hunder som så ut som lapske og svenske, ja.

  SvarSlett