torsdag 3. februar 2011

Registreringstall for lapphundrasene

NKK offentliggjorde i dag en liste over registreringstallene i 2010. Jeg laget en grafisk fremstilling av utviklingen på rasene, og tenkte jeg skulle dele den med dere.

image

Noen synspunkter?

24 kommentarer:

 1. Viser iallefall at Den finske er desidert mest populær, med de utfordringer og negative konsekvenser det følger med seg! Viktig å passe på at avlen fortsetter å være like seriøs nå som populariteten skyter i været! Synes også at avlsrådene bør begynne å oppmuntre de som driver seriøst og prøver å gjøre sitt beste og at de ikke setter opp for mange strenge regler som får en til å føle at ingenting er godt nok..Finnes så pass mange useriøse som avler på rasen, at klubben burde påskjønne , oppmuntre og rose de som faktisk prøver å holde seg til reglene og avler friske flotte hunder!

  SvarSlett
 2. Wow! Jeg visste at rasen hadde eksplodert ja og ikke få prosent heller på knappe 5 år. Ser ut til at der en fin utvikling på svensk lapphund også :)

  SvarSlett
 3. Hjelp, FL går jo rett til himmels! Eller burde jeg si hurra!? Vet ikke jeg...

  SvarSlett
 4. Nesten skremmende, men det sier også noe om at folk skjønner hvilken fantastisk rase dette er, allsidigheten og gemyttet er jo 2 kjempeviktige faktorer her som nok har bidratt til økningen.

  SvarSlett
 5. Jeg håper at Svensk Lapphund klarer å holde/øke registreringstallene de hadde i fjor, det er viktig for Svensk Lapphund...

  Gemytt, allsidigheten, utseende og helsen tror jeg er grunner til at folk velger FL, så vi får håpe vi klarer å bevare de egenskapene i årene fremover...

  Hvordan NLK og avlsrådet skal bidra til det er jo en interessant diskusjon Marianne. Fra i fjor har jeg endret litt syn rundt dette, kanskje det er bedre å jobbe med informasjon, opplæring og kunnskap, istedet for å sette opp regler. Det viser seg jo at om man ikke følger reglene er det bare å ikke annonsere gjennom klubben, så klubben har ikke mye makt i den sammenheng. Da er det kanskje lurere å jobbe med holdningsendring hos oppdrettere, OG hos valpekjøpere. Lære valpekjøpere å være kritiske, slik at om man er en useriøs oppdretter, så får man ikke solgt valpene, fordi valpekjøperene vet hva de må passe på...

  SvarSlett
 6. Enig med deg, Christian, det er nok veldig lurt å jobbe med informasjon, og ikke minst kunnskap.!!

  SvarSlett
 7. Det er såååå sant Christian!!!

  SvarSlett
 8. enig med både deg og Marianne her! eg var klar over at finsk lapphund har auka mykje i antall i det siste, og eg håpar at avlen ikkje går heilt på styr i takt med at populariteten går opp; slik situasjonen har vore for mange andre hunderasar, med det resultat at ein har avla ukritisk på "alt" og fått fram eigenskapar som kanskje ikkje er så bra. Ta foreks. schæfer: ALTFOR lavt kryss! Eg fattar ikkje at folk skaffar seg hundar der ein har avla fram slikt!

  SvarSlett
 9. Vet ikke helt hvordan jeg skal ordlegge meg her nå, for ikke å høres FOR bastant ut. Jeg har fått inntrykk av at det er litt "politisk ukorrekt" å synes at det er flott at rasen øker i antall. Som tidligere eier av en SL og nåværende eier av en FL, synes jeg personlig det er fantastisk! Makan til hunder skal man lete lenger etter, og jeg anbefaler dem til alle de jeg tror kan bli gode hundeeiere. Når det er sagt så er forutsetningen for min svært så positive holdning at avelen holdes under kontroll! Jeg ser ingen betenkeligheter så lenge nåværende og fremtidige oppdrettere tenker på rasens beste og følger retningslinjene gitt av NKK og NLK. Problemet er jo når det ikke skjer (og det vet vi at det gjør, dessverre!!!). Jeg har et par stykker rundt meg nå, som vurderer kjøp av hund (ikke lapphund), i den grad jeg blander meg, så hyler jeg ut at IKKE, IKKE, IKKE kjøp hund via Finn.no!!! Eller, dersom du kjøper hund via dem, sørg for at aktuell parring er godkjent av "din" raseklubb sitt avlsråd og at valpens mor og far er registrert i NKK. Jeg har registrert at det er delte meninger i å annonsere valpene via Finn. Så lenge man er en seriøs oppdretter, som har sitt på "det tørre", så ser jeg ingen betenkeligheter med det heller jeg, så lenge man er kritisk til henvendelsene man får. Man møter de useriøse valpekjøperene, men man møter jo helt sikkert en masse seriøse men uerfarne valpekjøpere også? Nedslagsfeltet blir større, på godt og vondt.

  Sikkert litt som å banne i kirka dette, men sånn føler jeg det.

  For øvrig Christian, så er jeg helt enig med deg at det å spre informasjon og kunnskap er superviktig. IKKE MINST til de som skal kjøpe valp, sånn at markedet faller bort for de useriøse.

  SvarSlett
 10. Så lenge det er en "kontrollert" økning, med seriøse aktører og rasen ikke blir skadelidende under etterspørselen, syns jeg det er positivt at rasen(e) øker i popularitet. Men nå er hundeverden full av raser som man har sett hvordan det kan gå med, ved for høy etterspørsel og stort marked.

  Ellers syns jeg det var mange gode poenger i kommentarene over her.

  SvarSlett
 11. Gry, Jeg snakker jo bare varmt om FL jeg også, så slik sett bidrar jo jeg til økningen når jeg går rundt å reklamerer. Hundene mine reklamerer enda mer enn meg. Og at rasen vokser i antall hjelper jo å sikre dens framtid, at den ikke blir så liten at den er i fare for å dø ut, og det hjelper med å bevare det genetiske mangfoldet. Så det er jo absolutt possitive sider ved dette...

  MEN jeg føler ikke at vi har kontroll. Jeg føler ikke at vi gjør noe for å opplyse valpekjøpere.

  Når det gjelder oppdrettere begynner vi å få igang en del ting; et lærerikt foredrag av Jukka Kuusisto på Lillestrøm, et foredrag om MH på Biri, og nå har en gruppe satt i gang for å få svar på spørsmålene rundt MH-tisting og lapphundrasene som antagelig presenteres på Biri igjen. Jeg er også i gang med å få oversatt Rasekompendie, har vært i kontakt med Finland, og har fått en del formaliteter på plass ;-)

  Men en del ting til bør vi gjøre, mer informasjon på nettsiden til oppdrettere, eks noe lignende RAS-dokumentet de har i Sverige.

  SvarSlett
 12. Det har du rett i Christian, hundene er den beste reklamen vi har.

  Jeg er helt enig med deg - det er vanskelig å ha kontroll på dette selvom det er myyyye positivt på gang!

  Etter å ha lest innlegget ditt over, kom jeg til å tenke på noe. Hvis du går inn på nettsidene til "Cavalierklubben", så har de satt et par krav til oppdrettere som får stå på klubbens liste, de advarer også mot kjøp fra useriøse aktører. Kunne dette vært noe for NLK? Jeg har hatt hund siden jeg var 12 år, leeeeeenge før Internett. Da var det liksom vanlig å kontakte NKK for å få navn på raseklubb, for der igjen å få navn på valpeformidler. Hvor kontrollert kull etc. var, skal jeg ikke si noe om, men det var utvilsomt noe positivt ved at ikke alt kunne kjøpes lettvint via Nettet. De to som skal ha hund nå som jeg skrev om over, blir liksom litt overrasket når jeg sier at de må kontakte en raseklubb. Det er høyst oppegående folk, som jeg anser for å være flotte hjem for en hund. DE BARE VET IKKE FREMGANGSMÅTEN HELT. Superviktig å få dette ut på en eller helst flere måter.

  SvarSlett
 13. I og for seg bør finsk lapphund være en populær rase nettopp fordi den har de kvalitetene den har. Problemet er selvsagt at så rask vekst i popularitet kan lokke til lettvint og lite gjennomtenkt avl. Men det er da mange seriøse oppdrettere nå, selv om de er ferske? Og klubbens avlsråd er virkelig seriøst og hjelpsomt, med masse kunnskap og erfaring. Jeg hadde gleden av å delta på NKKs samling for avlsråd forrige helg sammen med avlsrådet i klubben, og jeg ble imponert av NKKs arbeid. Og Gry: Det er ikke galt å bruke finn.no! Jeg ble rådet til det av klubbens valpeformidler! Slik når du fler, og når lettere gode valpekjøpere. Ingen grunn til å være sær og ekskluderende. Hovedsaken er at oppdretter følger NKKs etiske retningslinjer og har fått paringen godkjent av avlsrådet!

  SvarSlett
 14. Ragnhild: Selvfølgelig er det mange seriøse oppdrettere selvom de er ferske!!! Jeg hadde jo selv håpet å bli en av dem. Jeg fikk selv av NLKs avlsråd. Hvis du leser det jeg har skrevet nøye, så ser du at jeg er en forsvarer av å selge via Finn.no (det var i allefall det jeg mente å skrive), så lenge man som oppdretter følger kriteriene jeg (og du) nevner. Det jeg ønsker er at valpekjøpere ikke ukritisk skal bruke Finn til å kjøpe en hund, som vi bruker Finn til å kjøpe et møbel, og det er lett å falle i den fella hvis man ikke vet bedre. Det er viktig å foreta undersøkelser for å forsikre seg om at oppdretteren følger retningslinjer og at parringen faktisk er godkjent av et avlsråd. Finn er et flott verktøy, men det gjelder å vite hvordan man skal bruke informasjonen som gis der.

  Det er vel ikke så lenge siden vi hadde et eksempel på at Finn (mis)brukes av fullstendig useriøse oppdrettere.

  SvarSlett
 15. Jeg har jo ikke hatt mitt første kull enda en gang, så jeg er jo absolutt en av de ferske jeg også...

  Det er jo en del man bør kunne som oppdretter, og jeg tror det er umulig å kunne nok, når man har sitt første kull, HVIS man ikke har søkt erfaring hos erfarne oppdretter og/eller vært med på kurs/seminarer innenfor avl og oppdrett.

  Ordet useriøs bruker vi mye, og det passer kanskje ikke på alle vi snakker om her. Vi har jo de som vet godt om avlsregler o.l som regelrett blåser i dem, DE kan kalles useriøse. Og får vi kanskje ikke gjort noe med...

  Men en større gruppe er nok de som vil ha kull, og vil gjøre sitt beste, men som de uerfarne valpekjøperene har de kanskje ikke kunnskap nok. Kanskje har de en oppdretter de ikke får kontakt med, og som ikke har tid, eller er villige til å hjelpe de. Disse følger kanskje avlsreglene, men har ikke kunnskap om f.eks sykdommer ellers i slekta, eksteriør, gemytt osv…

  Jeg mener at det er for lettvint å si at om man følger avlsreglene, så er det godt nok… Fordi det er så mye mer som skal på plass, eks vurderinger rundt gemytt på foreldredyrene…

  For at denne gruppen, som vil gjøre en god jobb, må man få ut mer kunnskap, ikke alle av dem kontakter avlsrådet for hjelp. Dessuten så bør mer informasjon være tilgjenglig på nett for at ikke avlstådet må svare på alt over telefon og mail, da har de ikke tid til å gjøre annet :-P

  Klubbens avlsråd er seriøst ja, og flinke folk, men jeg mener klubben må bli flinkere til å dele informasjonen ut til oppdrettere.

  F.eks hadde NKK en artikkel om NKKS HD arbeid, HD index og rutiner rundt dette. Jeg synes avlsrådet kunne tatt tak i det, kanskje skrevet i stikka, eller lagt ut på nettsiden. Finsk Lapphund har høye nok registreringstall for å få HD-index, men det er bare så vidt at det blir røntget nok hunder. Så om ikke oppdrettere er nøye på at valpene blir røntget kan vi gå klipp av å få HD-index. Er ikke dette noe som burde vært informert om? Dette var ett eksempel på slike ting vi bør jobbe mer med…

  Gry, En mentor-ordning hadde jo vært kjempe lurt  Jeg likte det forslaget 

  SvarSlett
 16. Jo, jeg er enig med deg i at informasjon er det viktigste av alt, og det var vel det jeg poengterte på Kongsberg i fjor også. Men når informasjonen ut til de rette? Og hvordan gjøre det bedre? Dette er noe å arbeide videre med. Siden jeg nå var sammen med avlsrådet i helga, vet jeg at de er oppdaterte. HD-indeks var et av temaene der. Nå er ikke HD det store problemet hos en liten og lett rase som fl, men det er viktig å følge med. Husk at HD bare er mellom 8 og 60% prosent arvelig (varierer mellom raser) og skyldes både arv og miljø, og at en hund er langt mer enn en hofte. Ingen hund er fri for defektgen, og det er viktig å se helheten. Og - det er viktig å ta vare på bredden i genmaterialet. Og ja, oppdrettere må bare fortsette å gjøre så godt de kan for å følge opp helsa til sine kull. Kanskje noen rutiner kan være til hjelp?

  SvarSlett
 17. Nå fikk du meg til å virke kjempesmart Christian, for jeg har faktisk ikke tenkt på en mentor-ordning (dessverre) for det ER faktisk en genial idè:o))

  Jeg er liksom litt opptatt av at vi skal få informasjon ut til valpekjøpere. Det er et stort område å gape over, men det må jo kunne gå an å få til en liten start på NLK sine sider kanskje? Er klar over at det er lett å sitte på sin brede bak å foreslå ting, men det kunne kanskje legges en del informasjon som fast tekst på siden "vår" et sted (noe à la Cavalierklubben)?

  SvarSlett
 18. Joda, Ragnhild, men det hjelper ikke at Avlsrådet er oppdatert, om de ikke formidler informasjonen, var det jeg mente som eksempel...

  Klart er det ikke bare HD man skal bry seg om...

  Jeg mener ikke at avlsrådet har gjort en dårlig jobb, jeg bare sier hva jeg synes bør være fokuset fremover...

  Jeg tror at informasjonen når ut til de som vil gjøre en god nok jobb, men ikke har kunnskap til å gjøre rette valg. De som bevisst ikke er interessert i å gjøre en god jobb, får man nok ikke gjort noe med. Utifra hjemmesiden i dag, så ser det ut som om man følger avlsreglene så har man gjort nok...

  SvarSlett
 19. Ja, Christian, det er nok slik at de som vil ha informasjon, de skaffer seg det. Og de som bare vil tjene penger, de bryr seg ikke uansett. Jeg tror nok også at klubbens hjemmeside kunne brukes bedre, men det er jo ingen som er ansatt på heltid, ikke deltid engang, til å ta seg av alt det en kunne ønske seg. Og da er det vel slik at en ikke kan klare alt det en gjerne vil. Vi får heller bidra så godt vi kan! For øvrig burde vel en ordveksling som denne foregå i diskusjonsforumet på klubbens hjemmeside, for da hadde vel kanskje flere deltatt(?), og dere er jo du moderator:o)Så flott! Sjøl er jeg dessverre altfor sjelden innom der...

  SvarSlett
 20. Nei, færre deltar på diskusjoner når jeg prøver å sette de i gang på forumet enn når jeg prøver å sette de i gang her...

  Og det er ikke slik at de som vil ha informasjon skaffer seg den. Jeg har vært i kontakt med flere, som har spurt meg om å bruke mine hannhunder, som synes dette er vanskelig, og har ikke blitt klokere av å lese avlsreglene på nettsiden...

  Joda, jeg vet det ikke er hverken heltids ansatte eller deltidsansatte i NLK. Men det er det ikke i andre raseklubber heller, og mange av de får det til, til og med på mindre raser en lapphundrasene, så jeg mener vi bør sikte høyere ;-)

  En av mine tidligere komentarer her nevner jeg jo nettopp alt vi har fått igang i klubben, jeg er ikke ute etter å kritisere. Men vi er nødt til å se forbedringspotensialene vi har...

  Vi har en kjapp webansvarlig, som ordner det vi ber om fort, så da ligger virkelig tingene til rette for at vi skal kunne klare det ;-)

  SvarSlett
 21. Annemor hadde jo forresten en god ide, at vi uterbeider et info-skriv, som sendes ut til de som ar sitt første kull. Folk som ikke kontakter kubben, er det vanskelig å få tak på før de har hatt sitt første kull...

  SvarSlett
 22. Så synd at diskusjonsforumet ikke fenger. Er det for tungvint, tro? Er en blogg mer tilgjengelig? Burde NLK hatt sin egen blogg? Og informasjonsskriv er bra. Vi får bare jobbe på:o)

  SvarSlett
 23. Kanskje folk føler at de kan snakke mer uformelt på en blogg enn på NLKs forum?

  SvarSlett