onsdag 2. februar 2011

Valpeplaner!

Jeg har leita lenge etter hannhund til Nieida. Jeg har sett på hannhunder i England, Frankrike, Finland, Sverige, Norge og Danmark. Jeg har en lang liste over kriterier jeg vil at hannhunden skal oppfylle.

- Han skal være HD-fri og PRA-fri(siden Nieida er bærer).

- Han og Nieida skal ikke ha forekomster av de samme sykdommene i slekta.

- Han skal ha et utpreget godt gemytt.

- Han skal være rasetypisk, og helst skal kombinasjonen befeste noen egenskaper, og forbedre andre.

- Han bør ha avkom fra før, siden dette er Nieidas første kull, så vil jeg bruke en hannhund som har vist sin avlsverdi allerede, og gitt friske og sunne avkom med godt gemytt.

- Han og Nieida må ikke være for mye i slekt.

Det er ikke så lett som man kanskje skulle tro å finne en hanhund som oppfyller alt dette. Det første jeg sjekker er selvfølgelig helse, så ryker noen på HD, så noen på øyediagnoser. De som har helsesjekkene i orden, sjekker jeg om det er forekomster av samme sykdommer i slekta, der ryker det enda flere. De som består det, vil man forhøre seg om gemyttet, der er det igjen noen som ryker. I tillegg til alt dette, vil jeg at hannhunden skal ha et bra eksteriør, som kan passe godt sammen med Nieida.

Men jeg fant en, som jeg virkelig var fornøyd med på alle punktene. Det var tilfeldigvis en hannhund Raili har eid, men som nå er solgt. Jeg spurte Raili om hun kunne ta kontakt med eierene, og det gjorde hun. Svaret var at de synes han var for gammel…

Så da var det bare å lete videre. Men jeg fant aldri noen som passet så bra gemyttmessig og helsemessig som han. Så jeg spurte Raili igjen, om det ikke var noen mulighet til å overbevise eieren. Raili kontaktet meg etter hun hadde snakket med eieren igjen, og nå hadde hun fått overtalt de ;-)

Da var det bare 1 ting som gjensto, å få han gentestet, ifølge avkommenes gentester skulle man med all sannsynlighet tro at han er er fri, men slikt kan man ikke gamble på. Så i dag fikk jeg svar fra Raili, han er gentestet FRI :-)

Hannhunden fyller 10 år i september i år. Han har HD-B, han er øyelyst uten annmerkninger.

Han har 11 kull og 66 avkom ifra før, det siste kullet hans er født i 2006. Derfor vet man nå mye om hva slags valper han gir helsemessig. Han ligger fortsatt under anbefalt grense når det gjelder antall avkom i Sverige(en grense som er satt for å hindre matadoravl), og har ingen kull i Norge, dog finnes han på noen stamtavler her, han er blandt annet oldefaren til min egen Bjønn.

Navnet hans er SUCH NUCH Ikimuiston Kapteeni Klutz, og er opprinnelig importert fra Finland.

Utstillingsmessig viser championtittlene hans at han er en god representant for rasen. Som junior fikk han HP av rasespessialist Jukka Kuusisto. Senere har han fått CK av rasespessialist Tapio Kakko, og av den anerkjente finske dommeren Matti Tuominen. Han har også avkom med god eksteriør kvalitet, spessielt kan nevnes SUCH Majålkes Jimmo og SUCH Majålkes Jolli, som begge har gjort det bra på utstillinger i Sverige. Majålkes Jolli er etter min mening en av de beste tispene i hele Sverige.

Noen av hans avkom har også gjennomført MH-test, og avkommene viser en liten variasjon fra rasen generellt:

55xaej55vid2dk453k35ta45_1946800_mh_avkomma_B_1_kent 

De har vist seg å score høyere på nyskjerrighet, ureddhet og sosialitet. Og scorer lavere på aggressivitet og jaktinteresse. Det er kanskje for få testede avkom til at man kan trekke konklusjoner av dette, men det passer godt inn i min personlige erfaring av mange av hans avkom jeg fikk treffe i Sverige i sommer, som veltilpassede, vennlige og sosiale.

Han er en god blanding av såkalte showlinjer og renvallarlinjer. Begge bestefedrene er rene renvallarhanner, Fidelis Esaias og Tuhatkaunon Arhippa.

fidelisesaias1 tuhatkaunon_arhippa_1

Bestemødrene er ifra såkalte showlinjer, Staalon Tarantella(har jeg ikke bilde av) og Sydäntalven Ahpebiegga.

24kuva

Foreldrene er Fidelis Inzilbeth og Finnmira's Adonis.

adonis Inzilbeth

Og her er Kapteeni Klutz selv:

Ikimuiston%20Kapteeni%20Klutz

Også et bilde av Nieida:

160_thumb[3]

Og hennes foreldre:

DSCN0267_thumb[2] staalonpiparipimu1

Og besteforeldre:

lumiturpakylmankukka3 lecibsin_hukkaputki_1 samu1 staalonlieddi1

Innavlsgraden blir bare 0,8 %.

Av farger i dette kullet kan det komme både sorte og brune, med og uten tegn.

Jeg føler stor trygghet i at Raili har vært en del av denne prosessen med å finne hannhund. Og at hun, som jeg, har tro på kombinasjonen. På denne måten, selv om det er mitt første kull, har jeg flere tiår med erfaring bak meg. Og jeg vil takke Raili for all hjelp jeg har fått på veien.

Så da får vi se om kanskje Vinterviddas A-kull ser dagens lys denne sommeren eller høsten!

10 kommentarer:

 1. Så spennende da Christian. Ingenting overlatt til tilfeldighetene her, høres ut som en veldig god kombinasjon. Lykke til!!

  SvarSlett
 2. Å så spennende! Og for et lærerikt innlegg du hadde skrevet om alt forarbeidet:) Det var gøy å lese, er sikker på at det blir en superb kombinasjon og utrolig flotte valper, både på innsiden og utsiden:)

  lykke til, gleder meg til å følge kullet når den tid kommer!

  SvarSlett
 3. Kjempespennende Christian. Det er godt å ha en eller flere erfarne oppdrettere i ryggen når man gjør dette første gang! Som du skriver, så får du plutselig MANGE års erfaring ekstra:o)

  Sannsynligvis ingenting som ikke er sjekket ut av deg kjenner jeg deg rett:o)

  Gleder meg på dine vegne, og til å se fortsettelsen på dette:o)

  SvarSlett
 4. Iiiik så gøy!!! Lykke lykke til, håper alt går knirkefritt! Gleder meg veldig til å se resultatet, og ikke minst lese hva navnene blir :-)

  SvarSlett
 5. Gratulere med valg av han, jeg har jo tidligere saumfart Railis hunder, og kjenner godt Kaptein Klutz fra nettsider:o)))
  Flotte renvallarhanner!!!

  Gleder meg på dine vegne, skal bli kjekt å følge med på hvordan det går, som Gry sier, å ha Raili i ryggen betyr mye:o)))

  SvarSlett
 6. Dette blir spennende! Lykke til Christian ;)

  SvarSlett
 7. Så mange flotte bikkjer :o) Lykke til!

  SvarSlett
 8. Flott hanne Christian! Jeg er imponert over arbeidet du legger i å velge riktig dyr! Ønsker deg lykke til av hele mitt hjerte. Skal bli morro å følge de små videre :) Sidsel Elvestad

  SvarSlett
 9. Du vet det kanskje (siden du vet det meste) at han er Luna sin morfar :)) Moro å lese det du skriver om han. Du er heldig som har så god hjelp av en dyktig oppdretter. Lykke til!

  SvarSlett
 10. Utrolig grundig arbeid. Imponerende;-)

  Tareq og Solveig

  SvarSlett